I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Svensk bröllopsboom väntar 2022

Under pandemin har färre gift sig, men snart tycks trenden vara på väg att vända. Enligt bröllopskoordinatorn Anna Löfgren syns ett uppsving i branschen efter de lättade restriktionerna – och en bröllopsboom väntas under 2022.

Nyheter · Publicerad 08:11, 23 jul 2021

Den 1 juli upphävdes flera coronarestriktioner i Sverige, bland annat tillåts numera 50 deltagare på bröllopsfester i hyrd lokal utan anvisade sittplatser. De lättade restriktionerna ser nu ut att kunna vända den nedåtgående giftermålstrenden som rått under pandemin.

– När lättnaderna kom märkte jag ett uppsving i att brudpar med kort varsel behövde hjälp inför sina bröllop i augusti, säger Anna Löfgren, vd och grundare av bröllopskoordineringsföretaget Lilly's Delight.

I fjol gifte sig 37 591 par, vilket var över 10 000 färre än året innan och det lägsta antalet i Sverige på 20 år, visar siffror från Statistiska centralbyrån. Hittills i år har siffrorna legat kvar på låga nivåer.

– Det är fortfarande folk som gifter sig, men det har inte svängt ännu. De som vill ha stora fester och mycket folk väntar nog tills pandemin är över skulle jag tro, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Enligt Anna Löfgren kommer det stora uppsvinget i branschen framför allt att märkas under nästa år och även 2023. Det växande intresset har synts i den bröllopsbutik hon driver, där affärerna började ta fart igen efter påsk, och redan 2022 spår hon att antalet bröllop kan vara tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

– Vi ser att bokningarna för att komma och prova ut sin brudklänning efter sommaren är på uppgång. Det är en liten trendmätare för då vet vi att alla som kommer och provar ska gifta sig någon gång under nästa år.

De flesta av sommarens brudpar har planerat efter de tidigare restriktionerna och det är fortfarande vanligt med mindre utomhusbröllop. Nästa år däremot, syns en trend där fler vill gifta sig utomlands och ha en större fest i flera dagar.

Bröllopskoordinator Anna Löfgren säger att de par som planerar att gifta sig nästa år gör bäst i att vara ute i god tid.

– Jag brukar alltid råda brudpar att boka lokal eller kyrka så fort de bara kan. Många festlokaler runt om i Sverige är redan uppbokade nästa sommar om man vill ha bröllopet på en lördag.

– Anna Löfgren påminner också de brudpar som ska gifta sig i sommar om att inte helt glömma bort de kvarvarande restriktionerna i glädjeruset.

Många festlokaler runt om i Sverige är redan uppbokade nästa sommar

De senaste åren har drygt 50 000 par gift sig varje år i Sverige. Under pandemiåret 2020 ingicks 37 591 äktenskap, vilket är den lägsta siffran sedan 2005.

Vigslar räknas, liksom begravningar och dop, till allmänna sammankomster. Den 1 juli höjdes gränsen för allmänna sammankomster utan anvisade sittplatser inomhus till 50 personer.

För allmänna sammankomster med anvisade sittplatser inomhus får 300 personer delta. På sådana tillställningar får sällskap på åtta personer sitta tillsammans.

Privata fester i hem eller trädgårdar omfattas inte av reglerna, men enligt Folkhälsomyndigheten bör större fester undvikas och hellre hållas utomhus än inomhus.

Källa: SCB, Regeringen, Folkhälsomyndigheten

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier