Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Vad har man i kyrkan att göra, om man inte bekänner sig till den tro som utgör kyrkan? frågar sig skribenten Celicia Svärd. (Arkivbild.) Foto: Johan Nilsson/TT

SvD: Bara troende kristna bör rösta i kyrkovalet

Ett steg mot att göra Svenska kyrkan opolitiskt är att göra deltagandet i höstens kyrkoval till en samvetsfråga, så att bara de troende röstar. Det skrev Celicia Svärd på ledarplats i Svenska Dagbladet förra veckan.

Nyheter · Publicerad 07:00, 17 jun 2021

Celicia Svärd målar upp en bild där de ”kyrktrogna kristna” är i underläge gentemot de många svenskkyrkliga medlemmar som ”propsar på politikens plats i kyrkan” genom till exempel Vänstern i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna.

”[...] hur kan man i dag förklara det som är gudomligt för den som inte tror på något? Hur förklarar en kristen att man vill leva ett liv med Gud – inte få en klapp på huvudet och höra att kyrkan behöver mer feminism?”, frågar hon sig.

Lösningen, menar hon, är att bara de som är troende kristna bland Svenska kyrkans 5,7 miljoner medlemmar röstar i kyrkovalet den 19 september.

”Vad har man i kyrkan att göra, om man inte bekänner sig till den tro som utgör kyrkan? Vad ska kyrkan vara, om inte en plats för kristna?” skriver hon.

Några dagar senare fick Celicia Svärd mothugg på debattsidan i samma tidning av Magnus Nystedt, som ställer upp som kandidat i kyrkovalet för Centerpartiets nomineringsgrupp.

”Det finns nog en ansenlig andel medlemmar som inte anser sig kristna om vi menar troende, men som ändå är medlemmar av olika anledningar. Självklart ska dessa inte uteslutas från kyrkans demokrati”, menade han.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00