Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Svartlistat Kinaföretag ska stå för säkerhet på Arlanda

Ett kinesiskt företag med anknytning till Kinas regim och militär ska stå för säkerhetskontrollsutrustning på Arlanda. Kritiker menar att detta är bekymmersamt.

– Vi vet ju att kinesiska staten använder övervakningssystem för att dammsuga västvärlden på information, säger Lars Nicander, seniorrådgivare på Förvarshögskolan, till Aftonbladet.

Nyheter · Publicerad 22:00, 16 feb 2022

Kinesiska bolaget Nuctech, som är tillverkare av screening-utrustning, har skrivit på ett avtal med Swedavia som innebär att bolaget ska ansvara för delar av säkerhetskontrollen på Arlanda.

– De vann för att de lämnade bästa anbudet, kommenterar Annika Balazs, strategisk upphandlingschef på Swedavia, i en intervju med Aftonbladet.

Swedavia driver och utvecklar det nationella basutbudet av flygplatser i Sverige.

Kritiker oroar sig för att Swedavias samarbete med det kinesiska bolaget kan leda till att Kina, via bolaget, kan få tillgång till känslig information. Nyhetsbyrån AP uppger att företaget har nära band till det kinesiska kommunistpartiet och landets militär.

Nuctech, som är svartlistade i USA, är en aktör på marknaden i 26 EU-länder. Bland annat handlar det om uppdrag i europeiska hamnar och på europeiska flygplatser, uppger AP.

Nuctech uppges ha lagt sig 30–50 procent under konkurrenternas bud vid upphandlingar, något som sägs vara möjligt på grund av stöd från kinesiska staten.

– Nuctech kommer in med bud som inget annat företag kan matcha. Det är inget normalt företag, säger Didi Kirsten Tatlow, en av författarna till boken China’s Quest for Foreign Technology, till AP.

Lars Nicander, seniorrådgivare på Försvarshögskolan, är också kritisk till Swedavias kontrakt med det kinesiska bolaget.

– Det låter konstigt att välja det här bolaget när samma produkter har blivit svartlistade på andra ställen, säger han till Aftonbladet.

En annan person som är kritisk är Barometerns ledarskribent Thomas Hermansson.

”I det osäkra omvärldsläget framstår det som ogenomtänkt att låta ett bolag med kopplingar till kinesisk militär och kommunistpartiet tillhandahålla Arlandas säkerhetsutrustning”, skriver han i tidningen.

Swedavia bemöter kritiken i en skriftlig kommentar till SVT:

”I detta fall handlar det om ett standardsystem och röntgenutrusning till den nya säkerhetskontrollen som nu byggs på Arlanda. Vad gäller avtalet har vi följt gällande upphandlingslagstiftning och upphandlingen följer också reglerna enligt Säkerhetsskyddslagen. Swedavia kommer att teckna ett säkerskyddsavtal med leverantören.”

Det är inget normalt företag.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00