Nyheter

Svårt med enat asylsystem

Hur generös flyktingpolitik man har skiljer sig mycket mellan länder. Bilden är från ett flyktingläger i Tunisien för flyktingar från Libyen.

Ett gemensamt asylsystem i Europa är önskvärt, men mycket svårt att förverkliga. Det tror både Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson och den kristne migrations­experten George Joseph.– Jag tror att ministrarna har en utomordentligt svår uppgift framför sig i att få ihop det här, säger Dan Eliasson till Världen idag.

– De flesta av mina kollegor ute i Europa har nog samma känsla, alltså att det verkar finnas väldigt spridda politiska uppfattningar om hur ett sådant system ska se ut. Allt ifrån dem som i likhet med Sverige värnar en generös asylpolitik, till dem som inte ser detta att ge skydd som något som ska utvecklas ytterligare.
George Joseph, ansvarig för migrations- och flyktingfrågor inom Stockholms katolska stift och aktiv i flera internationella migrationspolitiska nätverk, håller med.
– Det finns ingen politisk vilja, bortsett från att alla verkar vara ute efter att slå fast någon slags lägsta nivå. Man kan också misstänka en tendens i medlemsländerna att göra det egna landet så lite attraktivt för asylsökande som möjligt, till exempel genom hur man tolkar skyddsbehoven eller bygger upp sina mottagningssystem.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS