Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Palestiniernas president Mahmoud Abbas, vänster, skakar hand med FN-chefen Ban Ki-Moon. De två träffades dagen innan FN:s generalförsamling skulle sammanträda i New York. Foto: AP Photo/Seth Wenig / Scanpix

Svårt läge om Palestinsk stat

På fredag väntas palestinierna lämna in en ansökan till FN-chefen Ban Ki-Moon om medlemskap i FN. Norge hör till de länder som sagt sig vara redo att erkänna en Palestinsk stat, medan Sverige avvaktar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 sep 2011

Hittills har 127 länder erkänt staten Palestina. Men världssamfundet är splittrat och diplomatiska förhandlingar lär pågå in i det sista.
Förra veckan gjorde palestiniernas president Mahmoud Abbas klart att han tänkte gå till FN:s
säkerhetsråd med en ansökan om fullvärdigt medlemskap i FN.
USA och president Barack Obama, som tydligt deklarerat att han motsätter sig en palestinsk statsbildning i nuläget, hoppas dock inte att det går så långt att man tvingas lägga in sitt veto. Det skulle innebära att viktiga relationer, bland annat till andra medlemmar i säkerhetsrådet, försvåras. I stället görs kraftansträngningar för att i elfte timmen få i gång fredssamtal mellan Israel och palestinierna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i ett uttalande sagt sig vara övertygad om att palestiniernas FN-ansökan inte kommer att gå igenom.
– Deras försök att bli medlem av FN kommer att misslyckas. Det kommer att misslyckas eftersom det också måste igenom säkerhetsrådet. Där (i generalförsamlingen) kan man få igenom i stort sett varenda resolution. De kan bestämma att solen går upp i väster och ner i öster, men det har inte samma tyngd och betydelse som i säkerhetsrådet, sa han enligt TT.
EU är splittrat i frågan om en palestinsk stat; Norges utrikesminister Jonas Gahr Stöhre skrev nyligen på Facebook att man är redo att erkänna en palestinsk stat, ett uttalande han sedan modifierade något genom att säga att förutsättningarna måste finnas. Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger till TT att Sverige är redo att erkänna Palestina när ett avtal har upprättats, men att han inte vill definiera hur ett sådant avtal kan tänkas se ut.

Världen idags nyhetskommentator Siewert Öholm ser det inte som någon överraskning att Norge stödjer en palestinsk statsbildning.
– Det förvånar inte. Norge har under en längre tid fört en väldigt Palestinavänlig politik där man varit partisk och sällan velat tala med israelerna.

Siewert Öholm påpekar att flera av medlemsstaterna i FN:s generalförsamling är icke-demokratiska och att säkerhetsrådet i det läget blir väldigt viktigt. När det gäller Sveriges hållning tror han att utrikesminister Carl Bildt uppgraderade den palestinska representationen i Sverige till ambassadörsstatus nyligen just för att kunna rösta nej till medlemskap i FN.
– Den officiella svenska hållningen är givetvis en tvåstatslösning, men en stat måste ha vissa förutsättningar och de finns inte som läget är nu, säger Siewert Öholm.


Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

KD öppnar nu för att ändra om abort i sitt principprogram

Politik. Kristdemokraterna kan komma att ändra i sitt principprogram där man förespråkar att rätten till liv... torsdag 30/6 10:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Svensk abortdebatt beskrivs som irrationell och omogen

Politik. Riksdagspartiernas reaktioner på USA:s begränsning av aborträtten får nu skarp kritik av... torsdag 30/6 07:00

Senaste nytt

    Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

    Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
    Följ Världen idag i sociala medier