Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

Palestiniernas president Mahmoud Abbas, vänster, skakar hand med FN-chefen Ban Ki-Moon. De två träffades dagen innan FN:s generalförsamling skulle sammanträda i New York. Foto: AP Photo/Seth Wenig / Scanpix

Svårt läge om Palestinsk stat

På fredag väntas palestinierna lämna in en ansökan till FN-chefen Ban Ki-Moon om medlemskap i FN. Norge hör till de länder som sagt sig vara redo att erkänna en Palestinsk stat, medan Sverige avvaktar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 sep 2011

Hittills har 127 länder erkänt staten Palestina. Men världssamfundet är splittrat och diplomatiska förhandlingar lär pågå in i det sista.
Förra veckan gjorde palestiniernas president Mahmoud Abbas klart att han tänkte gå till FN:s
säkerhetsråd med en ansökan om fullvärdigt medlemskap i FN.
USA och president Barack Obama, som tydligt deklarerat att han motsätter sig en palestinsk statsbildning i nuläget, hoppas dock inte att det går så långt att man tvingas lägga in sitt veto. Det skulle innebära att viktiga relationer, bland annat till andra medlemmar i säkerhetsrådet, försvåras. I stället görs kraftansträngningar för att i elfte timmen få i gång fredssamtal mellan Israel och palestinierna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i ett uttalande sagt sig vara övertygad om att palestiniernas FN-ansökan inte kommer att gå igenom.
– Deras försök att bli medlem av FN kommer att misslyckas. Det kommer att misslyckas eftersom det också måste igenom säkerhetsrådet. Där (i generalförsamlingen) kan man få igenom i stort sett varenda resolution. De kan bestämma att solen går upp i väster och ner i öster, men det har inte samma tyngd och betydelse som i säkerhetsrådet, sa han enligt TT.
EU är splittrat i frågan om en palestinsk stat; Norges utrikesminister Jonas Gahr Stöhre skrev nyligen på Facebook att man är redo att erkänna en palestinsk stat, ett uttalande han sedan modifierade något genom att säga att förutsättningarna måste finnas. Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger till TT att Sverige är redo att erkänna Palestina när ett avtal har upprättats, men att han inte vill definiera hur ett sådant avtal kan tänkas se ut.

Världen idags nyhetskommentator Siewert Öholm ser det inte som någon överraskning att Norge stödjer en palestinsk statsbildning.
– Det förvånar inte. Norge har under en längre tid fört en väldigt Palestinavänlig politik där man varit partisk och sällan velat tala med israelerna.

Siewert Öholm påpekar att flera av medlemsstaterna i FN:s generalförsamling är icke-demokratiska och att säkerhetsrådet i det läget blir väldigt viktigt. När det gäller Sveriges hållning tror han att utrikesminister Carl Bildt uppgraderade den palestinska representationen i Sverige till ambassadörsstatus nyligen just för att kunna rösta nej till medlemskap i FN.
– Den officiella svenska hållningen är givetvis en tvåstatslösning, men en stat måste ha vissa förutsättningar och de finns inte som läget är nu, säger Siewert Öholm.


Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier