Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Palestiniernas president Mahmoud Abbas, vänster, skakar hand med FN-chefen Ban Ki-Moon. De två träffades dagen innan FN:s generalförsamling skulle sammanträda i New York. Foto: AP Photo/Seth Wenig / Scanpix

Svårt läge om Palestinsk stat

På fredag väntas palestinierna lämna in en ansökan till FN-chefen Ban Ki-Moon om medlemskap i FN. Norge hör till de länder som sagt sig vara redo att erkänna en Palestinsk stat, medan Sverige avvaktar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 sep 2011

Hittills har 127 länder erkänt staten Palestina. Men världssamfundet är splittrat och diplomatiska förhandlingar lär pågå in i det sista.
Förra veckan gjorde palestiniernas president Mahmoud Abbas klart att han tänkte gå till FN:s
säkerhetsråd med en ansökan om fullvärdigt medlemskap i FN.
USA och president Barack Obama, som tydligt deklarerat att han motsätter sig en palestinsk statsbildning i nuläget, hoppas dock inte att det går så långt att man tvingas lägga in sitt veto. Det skulle innebära att viktiga relationer, bland annat till andra medlemmar i säkerhetsrådet, försvåras. I stället görs kraftansträngningar för att i elfte timmen få i gång fredssamtal mellan Israel och palestinierna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i ett uttalande sagt sig vara övertygad om att palestiniernas FN-ansökan inte kommer att gå igenom.
– Deras försök att bli medlem av FN kommer att misslyckas. Det kommer att misslyckas eftersom det också måste igenom säkerhetsrådet. Där (i generalförsamlingen) kan man få igenom i stort sett varenda resolution. De kan bestämma att solen går upp i väster och ner i öster, men det har inte samma tyngd och betydelse som i säkerhetsrådet, sa han enligt TT.
EU är splittrat i frågan om en palestinsk stat; Norges utrikesminister Jonas Gahr Stöhre skrev nyligen på Facebook att man är redo att erkänna en palestinsk stat, ett uttalande han sedan modifierade något genom att säga att förutsättningarna måste finnas. Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger till TT att Sverige är redo att erkänna Palestina när ett avtal har upprättats, men att han inte vill definiera hur ett sådant avtal kan tänkas se ut.

Världen idags nyhetskommentator Siewert Öholm ser det inte som någon överraskning att Norge stödjer en palestinsk statsbildning.
– Det förvånar inte. Norge har under en längre tid fört en väldigt Palestinavänlig politik där man varit partisk och sällan velat tala med israelerna.

Siewert Öholm påpekar att flera av medlemsstaterna i FN:s generalförsamling är icke-demokratiska och att säkerhetsrådet i det läget blir väldigt viktigt. När det gäller Sveriges hållning tror han att utrikesminister Carl Bildt uppgraderade den palestinska representationen i Sverige till ambassadörsstatus nyligen just för att kunna rösta nej till medlemskap i FN.
– Den officiella svenska hållningen är givetvis en tvåstatslösning, men en stat måste ha vissa förutsättningar och de finns inte som läget är nu, säger Siewert Öholm.


Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda