Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Svart gospel intar svenska biosalonger

Förra helgen hade filmen Amazing grace premiär i Sverige, och biobesökare kunde få höra Aretha Franklin proklamera: ”Vilken vän vi har i Jesus” rakt ut i biosalongerna.

Nyheter · Publicerad 17:02, 29 aug 2019

”Hon har många titlar, och hon har förtjänat dem allihop. Men i dag är jag glad att bara presentera henne som min syster i Herren: fröken Aretha Franklin.”

Klädd i vitt skrider musikens first lady fram mot plattformen i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles. Mannen som introducerar henne är pastorn och gospellegenden James Cleveland.

Borta är de överdådiga pälsarna och klänningarna, som den musikaliska superstjärnan vanligtvis klär sig i. Endast några silverpaljetter på den vita kjolen visar att hon är något mer än bara en konfirmand.

Sedan börjar hon sjunga. 

Bioaktuella Amazing grace dokumenterar inspelningen av gospelalbumet med samma namn från 1972. Det sägs vara tidernas bästsäljande gospelalbum och spelades in under en tid när Aretha Franklin på allvar hade bestigit tronen som drottningen av soul.

Det lär ha varit Aretha Franklin själv som önskade spela in ett gospelalbum. Som liten hade hon sjungit i just den här kyrkolokalen, tillsammans med sin far, som då var pastor. Som 18-åring tog hon steget ut i den sekulära musikbranschen, och hade inte sett sig tillbaka musikaliskt sett innan denna inspelning.

Hon tog med sig sitt eget band på live-inspelningen, men bakom talarstolen står Southern California Community Choir, som måste ha fått sitt livs musikupplevelse. 

Det var inga mindre än Warner Brothers som stod för distributionen av filmen. Men den berömde regissören Sidney Pollack gjorde en teknisk tabbe, som gjorde det omöjligt att med dåtidens teknik synkronisera film och ljud. Därmed blev filmen liggande i en låda. 

Senare försök att få den klar torpederades av Aretha Franklin själv, av rättighetsskäl. Därmed blir det först vi som får privilegiet att nu se Aretha Franklin sjunga ut sin själ i Amazing grace för första gången sedan den faktiska inspelningen.

Och det är verkligen ett privilegium! Därtill är biosalongen kanske den bästa inramningen att uppleva det i, såvida man inte har investerat i riktigt bra ljud på hemmabion.

Filmen är ingen filmatisering, utan rätt och slätt en dokumentation av själva inspelningen. Den som tar sig en tur till bion kommer att få höra många traditionella gospelsånger spelas så autentiskt och genommusikaliskt att det är omöjligt att inte bli gripen. Det svettas och det svänger, det dansas och man ler.

Publiken är i hög grad en del av inspelningen, inte minst på grund av pastor Clevelands bidrag, som innefattar både humor och körledning. Vid flera tillfällen nästan intas plattformen av dansande människor i salen när tempot och intensiteten skruvas upp. Det vi får se här är något helt annan än en stilla svensk lovsångskväll.

Vid ett tillfälle spritter självaste Mick Jagger (från Rolling Stones) upp från sin stol långt bak i salen och får med sig åhörarna i dansen. 

Filmen är full av spännande vinklingar, ibland kanske lite väl spännande, och åskådaren får stundtals se på när kamerafolk och tekniker springer i alla riktningar. Det bidrar till så väl humor som en autentisk upplevelse av att vara på plats i salen vid den här speciella tidpunkten i musikhistorien.

Möjligheten att få se Amazing grace skapar naturligtvis ett möte med en speciell kultur, som emellanåt kan verka främmande för vissa. Någon älskar den tidvis repetitiva och färgrika musikstilen, medan andra snart får nog. Men att det ligger en enorm musikalitet bakom är det svårt att argumentera emot. 

Filmen ger också ett möte med evangeliet. Här får biobesökarna lyssna till ”Vilken vän vi har i Jesus” och andra kristna sånger. Mellan sångerna får man också stundtals höra starka vittnesbörd om Jesus och hans trofasthet.

Filmen, som hade premiär i helgen, visar en Aretha Franklin som kommer till sina egna – människor som i allra högsta grad tar emot henne. Man får tänka på att det måste ha varit speciellt för henne att komma tillbaka och återigen sjunga sångerna om tro i motgång och medgång, efter att ha levt många år i musikbranschen. 

Aretha Franklin låter som om hon har levt mitt i denna musiktradition varje söndag i ett helt liv. Det är starkt att se henne komma till kyrkan och bemästra gospeltraditionen ända ut i fingerspetsarna – kanske bättre än någon annan. 

Det var inga mindre än Warner Brothers som stod för distributionen av filmen.
Den som tar sig en tur till bion kommer att få höra många traditionella gospelsånger spelas så autentiskt och genommusikaliskt att det är omöjligt att inte bli gripen.

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Ondskan i Sverige har sitt ursprung i synden

Ledare Vi förfasas över den senaste veckans rapportering om ”förnedringsrån”. Ondskan har nått nivåer vi tidigare knappast skådat i vårt moderna Sverige....

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Att föra dialog med israeler är en livsfara för palestinier

Israelkommentar När USA:s president Donald Trump presenterade sin fredsplan för en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna den 28 januari, dröjde det...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...