Världen idag skrev i måndagens tidning om LoveNepal, som rehabiliterar och skyddar unga flickor från badifolket som fallit offer eller riskerar att falla offer för barnsexhandeln i Nepal och Indien.
LoveNepal är en av flera organisationer, både kristna och icke-kristna, som arbetar med att motverka barnsexindustrin på plats i de två länderna.
En av de mest kända aktörerna i Nepal är Maiti Nepal, som varit föremål för enstaka insamlingar i Sverige, och även stöttas av Sverige-Nepalföreningen.
Den svenska avdelningen av barnrättsorganisationen Ecpat (End child prostitution and trafficking) har tidigare under tre år samarbetat med bland annat Maiti Nepal för att utbilda fickor till så kallade barnrättsambassadörer.
– Maiti Nepal har ett holistiskt perspektiv och är med i hela processen när man fått vetskap om att ett barn traffickerats till Indien, säger Ecpat Sveriges pressekreterare Thomas Andersson.
– Bland annat står man för rehabilitering och yrkesutbildning för de flickor som räddats från bordeller i Indien och inte är välkomna tillbaka till byn eller familjen.
Maite Nepal driver ett hospice för svårt sjuka flickor som räddats från trafficking. Man utbildar även kvinnor som tidigare varit utsatta för trafficking till gränsvakter, så att de kan identifiera misstänkt trafficking vid den öppna gränsen mellan Nepal och Indien.
En annan av Ecpats partnerorganisationer är STOP India, som arbetar på ett liknande sätt i Indien. I Sverige stöds STOP India av en ideell förening som ordnar insamlingar och även låter utbilda volontärer till Indien.
Flera biståndsaktörer, som Svenska kyrkan, Rädda Barnen och Individuell människohjälp (IM), stöttar dessutom organisationer i Indien som motverka barnarbete och hjälper kvinnor att organisera sig, vilket i förlängningen förhindrar trafficking.
Svenska kyrkan stödjer till exempel extremt fattiga kvinnor på tre platser i Indien genom Lutheran world service India trust (LWSIT). Målen är bland annat att flickor ska gå i skolan och att inte kvinnor ska utsättas för våld och sexuella övergrepp i sina arbeten.
Just Svenska kyrkan, Rädda Barnen och IM nämndes när utrikesminister Margot Wallström (S) förra veckan svarade på en skriftlig fråga från riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (L) om barnsexarbete i Indien.
Birgitta Ohlsson hade frågat statsminister Stefan Löfven (S) på vilket sätt han tänkte agera för att försöka förmå Indiens premiärminister Narendra Modi att stoppa sexslaveriet med unga flickor.
Margot Wallström svarade att statsminister under sitt indienbesök den 13–14 februari tog upp kvinnors och flickors mänskliga rättigheter med Narendra Modi.
"Statsministern underströk särskilt att utnyttjande av kvinnor och barn, inte minst i form av sexuellt våld, måste upphöra och att ytterligare ansträngningar krävs. Möjligt samarbete mellan Sverige och Indien diskuterades".