När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Egyptiska demonstranter, en med en mask av den mördade kopten Mina Daniel, utanför parlamentet på måndagen. Foto: Nasser Nasser AP SCANPIX

Svår tid för Egyptens kristna

Ett år efter president Hosni Mubaraks fall har Egyptens nya folkvalda och islamistdominerade parlament tagit plats.Landets kristna minoritet ser med oro på situationen efter att den arabiska våren övertagits av islamister.– 2011 blev det värsta året någonsin i kopternas historia, säger Malak Guirgius vid Föreningen kopter och kristna i Mellanöstern.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 jan 2012

 

Stigande arbetslöshet, drastiskt minskad turism och ett fortsatt hårdfört militärstyre och nu ett parlament där tre av fyra platser upptas av islamister. I dag, ett år efter president Hosni Mubaraks fall, är långt ifrån alla egyptier glada över vad revolutionen fört med sig. För kopterna, landets kristna minoritet som utgör tio procent av befolkningen, har det senaste året varit särskilt svårt.
– Flera kyrkor har bränts ned, unga flickor kidnappas och tvångskonverteras. Det har hänt mycket mer än vad som hände under hela tiden från 1952 till 2001, säger Malak Guirgius, som menar att militärrådet inte ingriper.
– Fortfarande har inte en enda person ställts inför rätta, trots att det finns videofilmer som visar ansikten på gärningsmännen. De har skapat lagar, men det är bara ord.

Under det senaste året har tusentals kopter valt att lämna Egypten, och Malak Guirgius tror att den trenden kommer att fortsätta.
– Bara under den senaste veckan har flera hus bränts ned. Det räcker att ett rykte sprids för att fler hus ska brännas.

När resultatet av det långdragna parlamentsvalet till slut blev offentligt på lördagen stod det klart att islamistiska Frihets- och rättvisepartiet (FJP) fick 47 procent av rösterna, och det än mer radikala salafistpartiet Nur fick 24 procent.
För de unga revolutionära krafter som var framträdande under upproret mot president Mubarak blev valet ett bakslag; de fick knappt två procent av rösterna.

Malak Guirgius menar att valresultat var helt väntat, och till stor del en resultat av valfusk.
– När 60 procent av folket är analfabeter och samhället domineras av religion var resultatet självklart. I vallokalerna har också valarbetare pekat ut för folk vilka de ska rösta på, och fått dem att rösta på brödraskapet, säger Malak Guirgius.
Att de unga, välutbildade som ledde revolutionen fick så lite stöd var lika självklart, menar han. Genom att kräva stora summor pengar för registrering av partier har regeringen effektivt motarbetat revolutionärernas partier.
– De har inte oljepengar och kontakter som de andra har, och har inte haft råd att gå ut med sitt budskap på tv, säger Malak Guirgius.

FJP, Muslimska brödraskapets parti, har förklarat att man man vill se ett pluralistiskt styre och att någon koalition med salafisterna inte är aktuell. Hur demokratiskt styret av landet kommer att bli i praktiken återstår att se – vissa politiska bedömare varnar för att muslimska brödraskapet redan gjort upp i kulisserna med milittärrådet om den nya konstitution som parlamentet ska utarbeta, och andra varnar för en kommande hård maktkamp mellan brödraskapet och militären.

Koptiska aktivistgruppen Maspero skrev på söndagen ett öppet brev till det nya parlamentets islamistiska majoritet. "Vi närmar oss er med all respekt, trots att ni aldrig någonsin respekterat oss, skriver den koptiska gruppen, rapporterar Ahram Online.
I brevet frågar kopterna om vilken ställning den kristna minoriteten kommer att få, om de kommer att behandlas som jämlikar och hur kvinnor som inte döljer sitt hår eller ansikte kommer att behandlas.

Fader Philopater, en koptisk präst, väntar sig fortsatt lidande för sitt folk.
– Fördelen är att förföljelsen nu kommer att vara uppenbar, säger han till Christianity Today. Under Mubarak doldes det att regimen låg bakom förföljelsen, menar han.

Fader Philopater hör till dem som varnar för att samarbeta med islamisterna, även om en del av dem säger att kopterna ska respekteras.
Andra talar om jizyah (en särskild skatt för icke-muslimer), kallar oss otrogna eller säger till muslimer att inte hälsa på oss på gatorna. Kristna sk ainte stödja dem i deras strävan efter makt. Om vi säljer ut oss själva, varför ska de då liberala muslimerna fortsätta kämpa?

Christianity Today har också talat med Youssef Sidhom, chefredaktör för koptiska tidningen Watani, som tror att samarbete är nödvändigt.
– För att stå emot den onda islamismens aptit måste vi sitta vid bordet med dem och påminna dem om att de lovat att inte kidnappa Egypten, säger Sidhom.

För Malak Guirgius är de unga och välutbildade, som ledde revolutionen, fortfarande ett hoppfullt inslag.
– De fortsätter demonstrera på gator och torg och är en ljusglimt i mörkret. Om islamisterna vill göra Kairo till Tora Bora (ett fäste för talibanerna i Afghanistan, red:s anm) kommer de inte att låta det bli så.

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Mässan gav alternativ Israelbild: ”Så mycket bättre”

Arbetsliv Israel. När företagarmässan Arise Summit hölls för andra gången var det med över sexhundra deltagare från drygt fyrtio länder. – Många från alla jordens hörn... onsdag 11/12 16:59

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

När ska Svenska kyrkan komma till samma insikt?

Israelkommentar Israelkommentar. I ett uppmärksammat utspel inför dagens parlamentsval i Storbritannien har landets judiske överrabbin, Ephraim Mirvis, varnat för konsekvenserna av... torsdag 12/12 00:00

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...