Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Egyptiska demonstranter, en med en mask av den mördade kopten Mina Daniel, utanför parlamentet på måndagen. Foto: Nasser Nasser AP SCANPIX

Svår tid för Egyptens kristna

Ett år efter president Hosni Mubaraks fall har Egyptens nya folkvalda och islamistdominerade parlament tagit plats.Landets kristna minoritet ser med oro på situationen efter att den arabiska våren övertagits av islamister.– 2011 blev det värsta året någonsin i kopternas historia, säger Malak Guirgius vid Föreningen kopter och kristna i Mellanöstern.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 jan 2012

 

Stigande arbetslöshet, drastiskt minskad turism och ett fortsatt hårdfört militärstyre och nu ett parlament där tre av fyra platser upptas av islamister. I dag, ett år efter president Hosni Mubaraks fall, är långt ifrån alla egyptier glada över vad revolutionen fört med sig. För kopterna, landets kristna minoritet som utgör tio procent av befolkningen, har det senaste året varit särskilt svårt.
– Flera kyrkor har bränts ned, unga flickor kidnappas och tvångskonverteras. Det har hänt mycket mer än vad som hände under hela tiden från 1952 till 2001, säger Malak Guirgius, som menar att militärrådet inte ingriper.
– Fortfarande har inte en enda person ställts inför rätta, trots att det finns videofilmer som visar ansikten på gärningsmännen. De har skapat lagar, men det är bara ord.

Under det senaste året har tusentals kopter valt att lämna Egypten, och Malak Guirgius tror att den trenden kommer att fortsätta.
– Bara under den senaste veckan har flera hus bränts ned. Det räcker att ett rykte sprids för att fler hus ska brännas.

När resultatet av det långdragna parlamentsvalet till slut blev offentligt på lördagen stod det klart att islamistiska Frihets- och rättvisepartiet (FJP) fick 47 procent av rösterna, och det än mer radikala salafistpartiet Nur fick 24 procent.
För de unga revolutionära krafter som var framträdande under upproret mot president Mubarak blev valet ett bakslag; de fick knappt två procent av rösterna.

Malak Guirgius menar att valresultat var helt väntat, och till stor del en resultat av valfusk.
– När 60 procent av folket är analfabeter och samhället domineras av religion var resultatet självklart. I vallokalerna har också valarbetare pekat ut för folk vilka de ska rösta på, och fått dem att rösta på brödraskapet, säger Malak Guirgius.
Att de unga, välutbildade som ledde revolutionen fick så lite stöd var lika självklart, menar han. Genom att kräva stora summor pengar för registrering av partier har regeringen effektivt motarbetat revolutionärernas partier.
– De har inte oljepengar och kontakter som de andra har, och har inte haft råd att gå ut med sitt budskap på tv, säger Malak Guirgius.

FJP, Muslimska brödraskapets parti, har förklarat att man man vill se ett pluralistiskt styre och att någon koalition med salafisterna inte är aktuell. Hur demokratiskt styret av landet kommer att bli i praktiken återstår att se – vissa politiska bedömare varnar för att muslimska brödraskapet redan gjort upp i kulisserna med milittärrådet om den nya konstitution som parlamentet ska utarbeta, och andra varnar för en kommande hård maktkamp mellan brödraskapet och militären.

Koptiska aktivistgruppen Maspero skrev på söndagen ett öppet brev till det nya parlamentets islamistiska majoritet. "Vi närmar oss er med all respekt, trots att ni aldrig någonsin respekterat oss, skriver den koptiska gruppen, rapporterar Ahram Online.
I brevet frågar kopterna om vilken ställning den kristna minoriteten kommer att få, om de kommer att behandlas som jämlikar och hur kvinnor som inte döljer sitt hår eller ansikte kommer att behandlas.

Fader Philopater, en koptisk präst, väntar sig fortsatt lidande för sitt folk.
– Fördelen är att förföljelsen nu kommer att vara uppenbar, säger han till Christianity Today. Under Mubarak doldes det att regimen låg bakom förföljelsen, menar han.

Fader Philopater hör till dem som varnar för att samarbeta med islamisterna, även om en del av dem säger att kopterna ska respekteras.
Andra talar om jizyah (en särskild skatt för icke-muslimer), kallar oss otrogna eller säger till muslimer att inte hälsa på oss på gatorna. Kristna sk ainte stödja dem i deras strävan efter makt. Om vi säljer ut oss själva, varför ska de då liberala muslimerna fortsätta kämpa?

Christianity Today har också talat med Youssef Sidhom, chefredaktör för koptiska tidningen Watani, som tror att samarbete är nödvändigt.
– För att stå emot den onda islamismens aptit måste vi sitta vid bordet med dem och påminna dem om att de lovat att inte kidnappa Egypten, säger Sidhom.

För Malak Guirgius är de unga och välutbildade, som ledde revolutionen, fortfarande ett hoppfullt inslag.
– De fortsätter demonstrera på gator och torg och är en ljusglimt i mörkret. Om islamisterna vill göra Kairo till Tora Bora (ett fäste för talibanerna i Afghanistan, red:s anm) kommer de inte att låta det bli så.

Smalspåriga sommartal från både S och M

Ledare En brakförlust för Magdalena Andersson. Det var resultatet av matchen mot Ulf Kristersson, när de... tisdag 16/8 00:10

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

Var lugn och stilla och besinna att han är Gud

Bönekrönika Bedjarna vet att det är ute med oss om inte Gud griper in. Människor kan åstadkomma mycket, men... tisdag 16/8 00:00

En oväntad påminnelse om Kremls misslyckande

Gästkrönika När jag tror att jag är på ”riktig semester”, och därmed också tror att jag lyckats komma bort från... tisdag 16/8 00:00
Följ Världen idag i sociala medier