Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Elisabeth Svantesson (M) blir ny arbetsmarknadsminister. Hon är bland annat ordförande i riksdagens kristna grupp. Foto: TT

Svantesson blir ny arbetsmarknadsminister

På tisdagen var det riksdagens högtidliga öppnande och i samband med det presenterade statsministern Fredrik Reinfeldt (M) ett nytt statsråd. Det är partikollegan Elisabeth Svantesson, ordförande för riksdagens kristna grupp, som blir ny arbetsamarknadsminister.

Nyheter · Publicerad 15:01, 17 sep 2013

I och med att Gunilla Carlsson slutar som biståndsminister och Hillevi Engström tar över hennes uppgifter presenterade Fredrik Reinfeldt på tisdagen ett nytt statsråd som ska efterträda Engström på posten som arbetsmarknadsminister.
Nytillskottet i Alliansregeringen blir moderaten Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot sedan 2006 och nuvarande ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott.
Svantesson är dessutom sedan 2011 ordförande för riksdagens äldsta förening – Riksdagens kristna grupp, bildad 1904.
I gruppen ingår kristna från olika partifärger.
Gruppen träffas varje vecka i ett eget andaktsrum i riksdagskomplexet.
De politiska skiljelinjerna lämnas utanför när man möts kring den gemensamma tron.
– Vi sjunger och ber tillsammans och har en härlig gemenskap, sa Svantesson till Världen idag i samband med att hon valdes till ordförande för gruppen.

I och med utnämningen blir Elisabeth Svantesson även departementschef för Arbetsmarknadsdepartementet som har förutom arbetsliv och arbetsmarknadsfrågor även bland annat mänskliga rättigheter och minoritetspolitik på sitt bord.

Omedelbart efter utnämningen av Elisabeth Svantesson som ny arbetsmarknadsminister dök kommentarer om hennes tidigare medlemskap i Livets ord upp, bland annat på mikrobloggen Twitter, liksom om att hon varit anställd som informationssekreterare för Ja till livet. ”Det faktum att en medlem i Livets ord nu tar plats i regeringen. Det borde vi prata lite om”, skriver Expressens starke man Niklas Svensson. 
Han besvaras av bland andra medie-debattören Emanuel Karlsten:
”Hetsen kring att en minister är kristen... Om riksdag och regering ska representera svenska folket måste det få se ut så här ibland.”
Fredrik Reinfeldt konstaterade på en presskonferens efteråt att det vore främmande för honom att anse att en person inte kan vara minister bara för att denne är troende.
– Jag är troende och vilken kyrka jag går till tycker jag är privat, sade Elisabeth Svantesson och konstaterade att hon ska göra sitt jobb som arbetsmarknadsminister.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Uppdaterad kl 16.18

Bibeln förordar opartiskhet – inte identitetspolitik

Ledare I polisutbildningen vid Södertörns högskola får man sedan en tid tillbaka lära sig att man som... tisdag 22/9 00:00

Så söker du jobb under coronakrisen

Högre konkurrens, anställningsintervjuer via videosamtal och en annorlunda arbetsmarknad. Hur... tisdag 22/9 06:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10

EFK ska utreda syn på samkönade relationer

Kyrka. Under Evangeliska frikyrkans kongress i lördags fattades beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för... måndag 21/9 17:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...