Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Elisabeth Svantesson (M) blir ny arbetsmarknadsminister. Hon är bland annat ordförande i riksdagens kristna grupp. Foto: TT

Svantesson blir ny arbetsmarknadsminister

På tisdagen var det riksdagens högtidliga öppnande och i samband med det presenterade statsministern Fredrik Reinfeldt (M) ett nytt statsråd. Det är partikollegan Elisabeth Svantesson, ordförande för riksdagens kristna grupp, som blir ny arbetsamarknadsminister.

Nyheter · Publicerad 15:01, 17 sep 2013

I och med att Gunilla Carlsson slutar som biståndsminister och Hillevi Engström tar över hennes uppgifter presenterade Fredrik Reinfeldt på tisdagen ett nytt statsråd som ska efterträda Engström på posten som arbetsmarknadsminister.
Nytillskottet i Alliansregeringen blir moderaten Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot sedan 2006 och nuvarande ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott.
Svantesson är dessutom sedan 2011 ordförande för riksdagens äldsta förening – Riksdagens kristna grupp, bildad 1904.
I gruppen ingår kristna från olika partifärger.
Gruppen träffas varje vecka i ett eget andaktsrum i riksdagskomplexet.
De politiska skiljelinjerna lämnas utanför när man möts kring den gemensamma tron.
– Vi sjunger och ber tillsammans och har en härlig gemenskap, sa Svantesson till Världen idag i samband med att hon valdes till ordförande för gruppen.

I och med utnämningen blir Elisabeth Svantesson även departementschef för Arbetsmarknadsdepartementet som har förutom arbetsliv och arbetsmarknadsfrågor även bland annat mänskliga rättigheter och minoritetspolitik på sitt bord.

Omedelbart efter utnämningen av Elisabeth Svantesson som ny arbetsmarknadsminister dök kommentarer om hennes tidigare medlemskap i Livets ord upp, bland annat på mikrobloggen Twitter, liksom om att hon varit anställd som informationssekreterare för Ja till livet. ”Det faktum att en medlem i Livets ord nu tar plats i regeringen. Det borde vi prata lite om”, skriver Expressens starke man Niklas Svensson. 
Han besvaras av bland andra medie-debattören Emanuel Karlsten:
”Hetsen kring att en minister är kristen... Om riksdag och regering ska representera svenska folket måste det få se ut så här ibland.”
Fredrik Reinfeldt konstaterade på en presskonferens efteråt att det vore främmande för honom att anse att en person inte kan vara minister bara för att denne är troende.
– Jag är troende och vilken kyrka jag går till tycker jag är privat, sade Elisabeth Svantesson och konstaterade att hon ska göra sitt jobb som arbetsmarknadsminister.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Uppdaterad kl 16.18

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier