Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Livets söndag är en dag då den kristna kyrkan uppmanas stå upp för livet och människovärde. Foto: Unsplash

Svalt engagemang för Livets söndag i Sveriges församlingar

I söndags firades Livets söndag. När Världen idag har tittat runt på flera stora församlingars gudstjänstprogram verkar dagen dock inte ha uppmärksammats i någon större utsträckning. Samtidigt var det endast två samfundsledare som valde att underteckna en debattartikel där livet lyftes fram.

Nyheter · Publicerad 20:43, 13 dec 2022

Inför Livets söndag skrev 32 kristna profiler en debattartikel i Världen idag i torsdagens tidning. I den tryckta versionen av tidningen föll namnet dock bort på 28 av undertecknarna.

”Sveriges riksdag står därför inför ett avgörande vägskäl: att välja en kultur som främjar livet eller döden”, skrev debattörerna apropå abort och dödshjälp.

Bland undertecknarna fanns bara två samfundsledare med, nämligen David Ekerbring (Trosrörelsen) och Anders Arborelius (Katolska kyrkan).

I många av de stora församlingarna runt om i landet lyste temat Livets söndag också med sin frånvaro. I Livets Ord i Uppsala passade man dock att ha barnvälsignelse dagen till ära.

– Det här är en söndag när kyrkor över hela Sverige tackar Gud för livets gåva, där vi får lyfta upp livets okränkbarhet från befruktningen ända till den naturliga döden, sade Sebastian Asklund, pastor i Livets Ord i Uppsala, i samband med barnvälsignelsen.

I katolska kyrkan uppmärksammades Livets söndag genom ett herdabrev som biskop Anders Arborelius hade skickat ut. Där skriver han bland annat: ”Att vara pro-life betyder att vi får ta oss an varje människa, vem hon är och vad hon än har gjort, och se till att hennes liv blir så fint och vackert som möjligt.”

I Borås Kristna Center lyfte pastorn David Byman upp att Gud är livets Gud.

– Vi tror på livets värde, från att det blir till i sin mammas mage till att man tar sitt sista andetag, sade han i sin predikan och lyfte fram hur politiska partier driver på för att ha aborträtten i grundlagen.

– Det tolererar vi inte, vi säger nej till de planerna i Jesu namn. Det kan vi ta strid emot och be emot, framhöll han i sin predikan.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00