Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Svaga grupper i Israel drabbas hårt av pandemin

Coronapandemin har försatt Israel i en svår situation med skyhög arbetslöshet och en andra nedstängning av samhället.

– Jag ska inte säga att folk är desperata men man mår inte bra, säger Ulf Cahn, generalsekreterare på Förenade Israelinsamlingen som förmedlar svenskt stöd till bland annat äldre och handikappade i Israel.

Nyheter · Publicerad 18:00, 1 nov 2020

Keren Hayesod, eller Förenade Israel­insamlingen som organisationen heter i Sverige, firar i år 100-årsjubileum. Samtidigt verkar 2020 för dem också gå till historien som ett år då de humanitära behoven i Israel, som de arbetar med att möta, ökade dramatiskt.

Organisationens svenske generalsekreterare, Ulf Cahn, konstaterar att arbetslösheten i Israel har stigit från tre–fyra procent före pandemin, till hela 20–25 procent i nuläget, vilket till stor del har att göra med hur turistnäringen har drabbats av både inreseförbud och nedstängning av samhället.  

– Ekonomin i Israel är väldigt turistberoende. De inkomsterna har varit jätteviktiga, förklarar han. 

Att den israeliska regeringen bestämde sig för att genomföra en nedstängning av samhället redan i mars ser inte Cahn som konstigt, med tanke på hur tätbefolkat Israel är och att man brukar ha mycket socialt umgänge. 

– Får du då in ett sådant här virus så sprids det väldigt snabbt, så israeliska politiker och myndigheter förstod att det gäller att stoppa det här så snabbt det går, säger han.

Enligt Cahn mådde dock många israeler dåligt av nedstängningen och när regeringen släppte på restriktionerna under sommaren blev det inte heller så lyckat med tanke på smittspridningsrisken. 

– Det var som att släppa ut kalvar på grönbete, beskriver han. 

Efter att smittspridningen sedan blivit hög, regeringen stängt ner samhället igen, och arbetslösheten dessutom nått skyhöga nivåer på 20–25 procent, så står Israel i ett svårt läge både ekonomiskt och socialt. 

Cahn konstaterar att landet inte har råd att stötta arbetslösa lika mycket som i Sverige och att inte minst nyanlända israeler är i en utsatt situation. 

– Innan kunde även de med väldigt enkel utbildning och bakgrund få jobb. Mycket hade med turistsektorn och shoppingcenter och så vidare att göra. De jobben är borta nu, förklarar han. 

Mitt i eländet kan dock Förenade Israel­insamlingen glädja sig åt att en befarad coronaeffekt i form av ett minskat givande har uteblivit, och att man i stället har kunnat utöka sitt bistånd till olika projekt i Israel. Hittills i år har de kunnat satsa över 17 miljoner kronor från den svenska organisationen. 

– Det är mycket bättre än förra året. Vi har fått väldigt gott stöd från både judar och kristna. Jag är nästan rörd måste jag säga, beskriver Cahn. 

Han berättar att de bland annat har hjälpt etiopiska och ukrainska invandrare, och stöttat äldreboenden och barnbyar med mer personal, aktiviteter, vård, omsorg och matpaket.

– Många människor lider i Israel idag, de behöver vår hjälp, säger Ulf Cahn.  

Förenade israelinsamlingen – Keren Hayesod

Organisationen startades 1920.

I sverige heter den Förenade israelinsamlingen.

På hebreiska heter den Keren Hayesod, vilket betyder ”grundfonden”.

Fondens huvuduppgift är att hjälpa Israel med invandring och integration.

Den hjälper även utsatta barn och äldre, samt gör särskilda insatser i kristider.

Organisationen arbetar i cirka 50 länder världen över.

Dess svenska webbadress är israelinsamlingen.org.

Sverigekontorets telefonnummer är 08-667 67 70.

Ekumenisk bönevecka för kristen enhet

Bön. Den årliga böneveckan för kristen enhet genomförs den 18-25 januari i mer än 120 länder. Även om vi... fredag 15/1 20:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00