Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Superjämnt mellan de båda blocken

Socialdemokraterna får historiskt låga 26,2 procent i SVT:s vallokalundersökning. Även Moderaterna backar rejält och får 17,8 procent. Sverigedemokraterna blir näst största parti med 19,2 procent.

Nyheter · Publicerad 20:20, 9 sep 2018

SVT:s vallokalundersökning (valu) bygger på svar från väljare utanför vallokaler runt om i landet, 11 630 personer har fått besvara en enkät med 40 frågor. Bland annat vilket parti man röstat på. Enligt valu är det riktigt jämnt mellan blocken. De rödgröna partierna får 39,4 procent och Alliansen 39,6 procent.

Innan siffrorna började komma sade Moderaternas Johan Forssell, som hade på känn att det kunde bli dåliga siffror:

– Vi har hellre 17 procent och regerar, än 21 procent och i opposition, säger Forssell på partiets valvaka.

På Sverigedemokraternas valvaka gläds partisekreteraren Richard Jomshof, i valun fick partiet 19,2 procent.

– Det är en väldigt bra siffra, men jag tror att vi är underskattade, jag tror att vi kan få ett betydligt bättre resultat, säger han.

– Jag tror att vi kommer att passerar 20 procent och lite till, säger Jomshof i SVT.

För Miljöpartiet blir resten av kvällen en nagelbitare, enligt valu hamnar partiet precis över riksdagsspärren med 4,2 procent.

Kristdemokraterna ser däremot ut att kunna andas ut. Partiet får 7,4 procent i valu.

Centerpartiet landar på 8,9 procent och Liberalerna på 5,5 procent.

En stund innan presenterade TV4 sin valdagsundersökning som även den visar på historiskt låga siffror för Socialdemokraterna — 25,4 procent. Moderaterna rasar där till 18,4 procent.

Sverigedemokraterna blir inte näst största parti utan får 16,3 procent.

De rödgröna får i denna opinionsmätning, som bygger på svar från 5 500 personer, en svag övervikt med 41 procent mot Alliansens 40,1 procent

Vänsterpartiet ökar kraftigt i TV4:s mätning och får 9,8 procent. Miljöpartiet klarar sig bättre än väntat och får 5,8 procent. Centern får höga 9,4 procent medan Kristdemokraterna får 6,6 procent. Liberalerna får 5,7 procent.

I förra valet fick S 31,0 procent, en svag uppgång med några tiondelar. Moderaterna tappade 6,7 procent och fick 23,3 procent.

Även de tre övriga Allianspartierna backade något. Centern fick 6,1, Folkpartiet (som partiet då hette) fick 5,4 och Kristdemokraterna fick 4,6 procent.

Den stora vinnare var Sverigedemokraterna som fick 12,9 procent, en ökning från 5,7 valet innan.

Även Miljöpartiet backade något och fick 6,9 procent medan Vänsterpartiet ökade svagt och landade på 5,7 procent.

Rekordmånga väljare, 38 procent, bestämde sig på valdagen eller under sista veckan, enligt SVT:s vallokalundersökning, ValU. I förra valet var siffran 33 procent.

Valu visar också att 41 procent uppger att de bytt parti sedan förra valet. Även det är rekord i ValU.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...