Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Succé för matkassar till jul i Södertälje

För nionde julen i rad delas 550 matkassar ut till behövande i Södertälje. Detta sker i samarbete mellan Pingstkyrkan, Svenska kyrkan och Länstidningen i Södertälje.

Nyheter · Publicerad 14:00, 24 dec 2021

Givmildheten är stor inför julen. När Länstidningen i Södertälje annonserade efter gåvogivare till matkassar med julmat som skulle delas ut till behövande i staden slogs insamlingsrekord. Både företag och privatpersoner ville vara med och sprida julstämning i sin hemstad. Och behoven är stora. 550 familjer får julmat på bordet tack vare denna utdelning.

– I julkassarna finns allt man behöver till julbordet. Skinka, köttbullar, prinskorv och en massa annat, säger Helen Jaktlund, ansvarig för det sociala center som Pingstkyrkan i Södertälje driver.

Hos dem har kön ringlat lång av människor som kommit för att hämta sina julkassar dagarna före jul.

För att få del av detta måste ett familjebevis och legitimation visas. Varje familj får två kassar var och de som har barn får även presentkort till julklappar.  

– Det här betyder väldigt mycket för många. Folk är otroligt tacksamma. För många är detta räddningen, säger Helen Jaktlund.

Maten i kassarna räcker oftast till fler dagar än bara själva julafton.

– Den stora grejen för många är ju att skolan är stängd över jullovet. Så nu måste de lösa det där med mat själva, nu när barnen inte får lunch i skolan, säger Helen Jaktlund och förklarar att julkassarna därmed blir till stor välsignelse.

Hon leder arbetet med Pingstkyrkans sociala center, som är öppet tre dagar i veckan året om. De besöks av mellan 100 och 150 personer varje dag som bjuds på mat och fika.

Maten de bjuder på är skänkt från Willys. Lagom till jul har Willys även skänkt mat till ett julbord som serveras ett par dagar före julafton, till glädje för många. I samband med julbordet passar en del på att hämta sina matkassar.

Det är Länstidningen i Södertälje som driver projektet med julkassarna och som utmanar Södertäljeborna att hjälpa sin nästa i juletid. Tidningen sköter även själva insamlingen av pengar. Pingstkyrkan och Svenska kyrkan är med och arrangerar utdelningen rent praktiskt. Det är också församlingarna som har en stor del av kontakterna med behövande familjer.

– Vi känner att detta är kyrkans grund, att vi ska hjälpa människor i vår omgivning, säger Helen Jaktlund.

Folk är otroligt tacksamma. För många är detta räddningen.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00