Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Foto: Samuel Teglund

Styrelsen för Coop Varberg går emot Israelbojkotten

Vid torsdagskvällens extrainsatta styrelsemöte för Coop i Varberg beslutade man att inte verkställa föreningsstämman beslut om att bojkotta israeliska varor. Man ska nu föra dialog med sina medlemmar inför att frågan lyfts vid stämman nästa år.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 jun 2015

Världen idags nyhet att tre Coopbutiker i Varberg fattade beslut vid ett medlemsmöte att sluta sälja varor ifrån Israel har väckt starka reaktioner. Nu har styrelsen beslutat att man inte ställer sig bakom stämmans beslut från i mars, bojkotten verkställs inte av styrelsen, formulerar man sig i ett pressmeddelande.

Nu ska man vidta flera åtgärder för att hantera den här frågan. Genom dialog med medlemmarna hoppas man skapa en samsyn kring verksamhetens grundtanke och ramar. Ursprungsmärkningen ska förstärkas så att kunderna själva kan göra informerade val av vilka länder man vill eller inte vill handla ifrån.

Man ska genomföra en stadgeanalys kring stämmans befogenheter, beslutet att bojkotta varor från Israel strider nämligen mot det beslut som föreligger på riksnivå. Man betonar också att köpstoppet kvarstår från så kallade "ockuperade områden".

Genom de åtgärderna hoppas man säkra att besluten är förankrade "på ett representativt sätt hos medlemmarna" och ligger i linje med föreningens stadgar, säger styrelsens ordförande Kent Wennberg i pressmeddelandet.

Det var vid en stämma i mars där 22 av drygt 15 000 medlemmar närvarade som det kontroversiella ställningstagandet gjordes. Därefter har hundratals personer engagerat sig i Facebookuppror mot Coop Varberg, politiker på såväl lokal som på riksdagsnivå har reagerat och meddelat att de bojkottar Coop tills vidare. Israels ambassad i Sverige som Samfundet Sverige-Israel har också kritiserat beslutet och krävt en ändring.

Palestinagrupperna, som drev igenom frågan lokalt, har dock uttryckt motsatt kritik, de menar att det är fel att upphäva stämmans demokratiskt fattade beslut.

Återstår därmed att se om sista ordet är sagt i den här historien.

Rättelse: I en tidigare version skrev vi att Coop i Varberg har "flera hundra" medlemmar, rätt är att man har över 15 000 medlemmar. (Uppdaterad 12 juni 16:00). 

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00