Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Sturmark: Ju fler humanistföreningar desto bättre

Humanisternas ordförande Christer Sturmark välkomnar det nya humanistförbundet men är oförstående till deras kritik. Samtidigt hoppas Per Ewert, som ofta debatterat mot humanistiska företrädare, på ett bättre samtalsklimat.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 jan 2013

Småaktiga debatter, onödig polemik gentemot religion och oförsonlig ton i debatterna. Den kritiken riktar företrädare för nybildade Förbundet humanisterna, som består av en utbrytargrupp ur Unga humanister, mot den humanistiska rörelsen i Sverige i en debattartikel i Svenska dagbladet.

Exakt vad som ligger bakom splittringen är oklart, det har talats om samarbetssvårigheter och olika grupperingar inom Unga humanister, klart är dock att det nya förbundet vill driva en mindre "anti-teistisk" linje.

Per Ewert, författare och aktiv inom kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, är en av de som debatterat frekvent mot Humanisterna. Han välkomnar en mjukare linje.
- Jag önskar att det här ska vara uttryck för att det finns många inom den humanistiska rörelsen som är mer intresserade av frågor som rör människan, än aggressiv religionskritik, säger han.

Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna, kommenterar den nya grupperingen med orden:
- Ju fler humanistföreningar desto bättre.
Samtidigt är han oförstående till kritiken från Förbundet humanisterna som går ut på att religionsfobiker skulle vara tongivande i den humanistiska rörelsen.
- Jag är personligen väldigt främmande för religionsfobi, däremot är vi kritiska när det sker brott mot mänskliga rättigheter i religionens namn, det är det som den humanistiska rörelsens kritik handlar om. Jag har inga synpunkter på en människas livsåskådning så länge den inte går ut över andra, säger han.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00

Mest lästa just nu