De halländska havsvindarna låg hårt på och kastade bryggor upp på land när Svenska baptistsamfundet i helgen firade sitt 170-årsjubileum i Vallersvik, Frillesås.
Vid lördagens helgsmålsbön påmindes jubileumsdeltagarna om baptismens genombrott, en händelse som anses ha haft betydelse för demokratins framväxt i landet. Man påminde sig om de pionjärer som, redo att fängslas för sin övertygelse, döptes i havet och grundade Sveriges första frikyrka 1848. 50 år före allmän rösträtt hade alla män och kvinnor rösträtt i denna första frikyrka.
Redan på fredagskvällen inleddes den högtidliga helgen i Vallersvikskyrkan med samtalet ”Ingen demokrati utan religionsfrihet” mellan statsvetaren professor Marie Demker, högskolelektorn Sune Fahlgren och förra missionsföreståndaren Birgit Karlsson.
På lördagseftermiddagen hölls en samling i Borekullastugan några kilometer från där de fem frihetslängtande männen och kvinnorna möttes 1848, sedan de under skydd av mörkret döpts i havet. Här bildades Sveriges första frikyrka.
I den överfyllda stugan hölls sedan nattvardsfirande, vilket blev en stark upplevelse av hur det kanske kunnat vara för 170 år sedan.
Efter nattvardsfirandet, utanför stugan, berättade Baptistsamfundets missionsföreståndare Sören Carlsvärd om sina personliga starka minnen av Vallersvik, där han i havet döptes som 17-åring innan han påbörjade sin pastorsutbildning. Att i Borekullastugan höra om de första pionjärerna, som vågade sina liv för sin övertygelse, blev för honom betydelsefullt.
Lördagskvällens helgmålsbön hölls nere vid havet vid den minnessten som restes för 70 år sedan med namnen på de första fem baptistpionjärerna. Den står inte långt från där första spadtaget nyligen togs för Vallersviks ekumeniska församlings nya kyrka, som ska stå klar till sommaren.
Nyligen döptes två unga människor i denna församling, som nu för arvet vidare med sina drygt 70-talet medlemmar.
Vid söndagens avslutningsgudstjänst i ”gamla” Vallersvikskyrkan predikade förra missionsföreståndaren Birgit Karlsson. Equmeniakyrkans kyrkoledare Olle Alkholm delgav den märkliga känslan att ett villkor för att få statligt stöd till trossamfund är att man i dag uppfyller ett så kallat demokratikriterium. De har begärt att detta demokratikriterium behöver förtydligas.
– Det känns ibland lite märkligt när staten försöker lära oss vad demokrati är för något. Det visste vi nämligen för 170 år sedan; 50 år innan till exempel kvinnor hade rösträtt i allmänna val hade man det i baptistförsamlingen här. Det är denna dag väldigt stort att det lilla fröet som en gång såddes, snart kommer att resultera i en ny och användbar kyrka.