Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Samhällen som legaliserar dödshjälp riskerar att samtidigt uppmuntra personer som mår dåligt att själva ta sina liv, visar en ny studie. Foto: Erik Svensson/TT

Studie: Ökad själmordsrisk i länder som har dödshjälp

Länder som har gjort det lagligt med assisterat självmord eller eutanasi har också högre förekomst av andra självmord, visar en ny studie. Enligt juristen Wesley J Smith rör det sig om en beklaglig men samtidigt väntad konsekvens.

Nyheter · Publicerad 11:00, 21 nov 2022

”Gör legaliserandet av assisterat självmord saker och ting bättre eller sämre?”, lyder översatt den engelska titeln på studien, som publicerades tidigare i november av Oxford-baserade katolska forskningsinstitutet för bioetik, Anscombe Bioethics Centre.

Tidningen Christian Post berättar att studien i sin tur bygger på ett flertal studier i Europa och Nordamerika, genom vilka forskarna kunde se att förekomsten av självutförda självmord ökade med antalet läkarassisterade självmord.

Därtill visade det sig att kvinnor hade en större sannolikhet än män att dö genom självutfört självmord där det blivit lagligt med eutanasi och assisterat självmord.

Juristen Wesley J. Smith, som leder Centret för mänsklig exceptionalism vid den kreationistiska tankesmedjan Discovery Institute, förvånas inte av det studien kommit fram till.

– Assisterat självmord är, bokstavligen, ett förespråkande av självmord, även om påhejare använder sig av avledande eufemismer som ”hjälp med att dö”, säger han i ett uttalande till Christian Post.

När såväl populärkultur som lagar driver på för vissa typer av självmord, sänder detta en signal till människor med självmordstankar, menar juristen.

”Att uppmuntra och hjälpa till med självmord för vissa – medan man försöker förhindra andra från att ta livet av sig – är inkonsekvent och ohållbart i längden”, skriver Smith i en tidigare publicerad artikel som han också hänvisar till.

Två europeiska länder, som Christian Post tar upp som exempel på länder där läkar-assisterat självmord blivit lagligt de senaste åren, är Tyskland och Italien.

Det första assisterade självmordet i Italien, som utfördes i somras, rörde inte heller någon person som var dödligt sjuk, utan en 44-årig man som hade varit förlamad i armar och ben sedan en trafikolycka 2010 och som valde att dö med hjälp av en giftinjektion.

– Jag är beroende av andra för allting, jag är som en båt som driver på havet, motiverade mannen sitt beslut.

Att uppmuntra och hjälpa till med självmord för vissa – medan man försöker förhindra andra från att ta livet av sig – är inkonsekvent och ohållbart i längden.

Stöd till den som mår dåligt

Både för den som har självmordstankar och för den som stöttar kan det vara en bra början att kontakta någon på en stödlinje eller telefonjour:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Chatt eller telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Chatt eller telefon: 08-702 16 80.

Källa: mind.se

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00