Sjung till honom en ny sång, spela vackert med jubelrop, för Herrens ord är rätt och han är trofast i allt han gör.
Psaltaren 33:3–4

Världen idag

Studie: Kristenheten blev utnyttjad av palestinarörelsen

Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen och den kristna studentföreningen Kriss fungerade som ett ”nav i det anti-israeliska opinionsarbetet”. Det är en av slutsatserna i en ny rapport om svensk kristenhets syn på Israel.

Den sekulära svenska palestinarörelsen betraktade svensk kristenhet som ”en central aktör att vinna över på sin sida”, skriver rapportförfattaren Johan Sundeen.

Nyheter · Publicerad 09:30, 9 jun 2021

Rapporten, som presenteras av Clapham­institutet i dag, heter ”När teologi blev 68-ideologi: Etablering av Israelfientlig opinion inom svensk kristenhet 1967–1982”.

Den ingår i det större projektet ”Den förändrade Israelbilden inom svenska trossamfund”, och bygger framför allt på en genomgång av samtliga nummer av tidningen Kristet forum mellan 1965 och 1982, och av böcker om Israelfrågan utgivna av profiler inom svensk kristen vänster.

Från 1975 till dess nedläggning 1987 gavs Kristet forum ut av Kriss (Kristna studentrörelsen i Sverige) och Förbundet för kristen humanism och samhällsyn (KHS).

En slutsats i rapporten är att socialdemokratiska Broder­skaps­rörelsen (numera Tro och solidaritet) och Kriss ”fungerat som nav i det anti-israeliska opinionsarbetet”.

Dessutom, menar Johan Sundeen, integrerades detta arbete i viss mån i den sekulära svenska palestinarörelsen, som betraktade svensk kristenhet som ”en central aktör att vinna över på sin sida”.

Den Israelfientliga rörelsen berörde enligt rapporten främst Svenska kyrkan och det trossamfund som tidigare hette Svenska missionsförbundet (nu Equmeniakyrkan).

Även den teologiska institutionen vid Uppsala universitet spelade en roll, ”genom att ge akademisk legitimitet till avsändare av aggressivitet mot Israel och antisemitism”, tillägger Sundeen.

Emellertid ser inte Johan Sundeen den Israelfientliga opinionen inom Svenska kyrkan och Svenska missionsförbundet ”som huvudsakligen teologisk till sin karaktär”, utan som motiverade av marxistiska synsätt.

I den mån det fanns kristna komponenter i det kristna antisionistiska projektet var dessa ”nödvändiga för att vinna legitimitet och utgick säkerligen från en uppriktig, låt vara förvärldsligad och av prototalitära synsätt korrumperad variant av kristen tro”.

Johan Sundeen, som är docent i idé- och lärdomshistoria vid högskolan i Borås, har tidigare skildrat framväxten av en kristen vänster i boken 68-kyrkan.

Det är en kristen plikt att stå upp för och värna livet!

Debatt Den tredje advent står vi upp för livet och firar Livets söndag. Vi vill visa vår tacksamhet och... onsdag 8/12 00:00

S-ledarens smekmånad kan snart ta slut

Ledare Helgens förtroendemätning från Expressen/Sifo om partiledarna visar på att nya S-ledaren Magdalena... onsdag 8/12 00:00

Judar attackerade i London och New York

Antisemitism. En judisk chanukka-firande grupp fick sin buss attackerad av aggressiva unga män på Oxford street i... tisdag 7/12 18:00

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension

Svenska kyrkan. Antje Jackelén valdes till ärkebiskop 2013 och påbörjade uppdraget året efter. Nu ska hon ”lägga... tisdag 7/12 13:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

En hjälp att kunna lyfta blicken och se framåt.

Vardagskrönika Man bär dem som i en osynlig liten påse hängandes om halsen och ångorna sipprar ut rakt i ansiktet.... onsdag 8/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...

Kan man lita på evangelierna?

Bibeltro eller bibelkritik (del 4/4). Vi kan lita på evangelierna då de bygger på ögonvittnesskildringar som kan bekräftas av både en av...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier