Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Studie: Kristenheten blev utnyttjad av palestinarörelsen

Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen och den kristna studentföreningen Kriss fungerade som ett ”nav i det anti-israeliska opinionsarbetet”. Det är en av slutsatserna i en ny rapport om svensk kristenhets syn på Israel.

Den sekulära svenska palestinarörelsen betraktade svensk kristenhet som ”en central aktör att vinna över på sin sida”, skriver rapportförfattaren Johan Sundeen.

Nyheter · Publicerad 09:30, 9 jun 2021

Rapporten, som presenteras av Clapham­institutet i dag, heter ”När teologi blev 68-ideologi: Etablering av Israelfientlig opinion inom svensk kristenhet 1967–1982”.

Den ingår i det större projektet ”Den förändrade Israelbilden inom svenska trossamfund”, och bygger framför allt på en genomgång av samtliga nummer av tidningen Kristet forum mellan 1965 och 1982, och av böcker om Israelfrågan utgivna av profiler inom svensk kristen vänster.

Från 1975 till dess nedläggning 1987 gavs Kristet forum ut av Kriss (Kristna studentrörelsen i Sverige) och Förbundet för kristen humanism och samhällsyn (KHS).

En slutsats i rapporten är att socialdemokratiska Broder­skaps­rörelsen (numera Tro och solidaritet) och Kriss ”fungerat som nav i det anti-israeliska opinionsarbetet”.

Dessutom, menar Johan Sundeen, integrerades detta arbete i viss mån i den sekulära svenska palestinarörelsen, som betraktade svensk kristenhet som ”en central aktör att vinna över på sin sida”.

Den Israelfientliga rörelsen berörde enligt rapporten främst Svenska kyrkan och det trossamfund som tidigare hette Svenska missionsförbundet (nu Equmeniakyrkan).

Även den teologiska institutionen vid Uppsala universitet spelade en roll, ”genom att ge akademisk legitimitet till avsändare av aggressivitet mot Israel och antisemitism”, tillägger Sundeen.

Emellertid ser inte Johan Sundeen den Israelfientliga opinionen inom Svenska kyrkan och Svenska missionsförbundet ”som huvudsakligen teologisk till sin karaktär”, utan som motiverade av marxistiska synsätt.

I den mån det fanns kristna komponenter i det kristna antisionistiska projektet var dessa ”nödvändiga för att vinna legitimitet och utgick säkerligen från en uppriktig, låt vara förvärldsligad och av prototalitära synsätt korrumperad variant av kristen tro”.

Johan Sundeen, som är docent i idé- och lärdomshistoria vid högskolan i Borås, har tidigare skildrat framväxten av en kristen vänster i boken 68-kyrkan.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Grönt är skönt – turisthopp lever i Slovenien

Turism. Grönt är Sloveniens färg – såväl rent naturmässigt som idrottsligt och för turismen. Alplandet... måndag 2/8 07:00

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

EU vill öka säkerheten i gudstjänstlokaler

Religionsfrihet. Europakommissionen har börjat kartlägga vilka hot som finns mot religiösa byggnader och... söndag 1/8 10:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kulturförståelse (del 1/5). Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier