2011 kom det uppgifter om att det händer att foster kommer ut levande efter sena aborter i Sverige. Enligt en undersökning gjord av Världen idags reporter förekom detta på minst 18 av 42 svenska sjukhus. Sex år senare berättade överläkaren Katarina Strand Brodd att hon hade försökt rädda foster som kom ut levande efter sena aborter, något som väckte rabalder.
Det är dock inte bara i Sverige som det händer att foster kommer ut levande efter aborter. Det har tidigare kommit liknande uppgifter från USA och nu visar en färsk rapport från Minnesotas hälsomyndighet att detta hände vid fem tillfällen i delstaten under 2021.
I två av fallen uppges fostren ha hållits bekvämt fram tills de dog, men i inget av fallen försökte man rädda livet på dem – trots att det finns en delstatslag som gör gällande att det ska ske.
”Ett barn som föds levande efter en abort ska helt och hållet räknas som en mänsklig person och erhålla omedelbart lagstadgat skydd”, står det i stadgarna.
Det står även att en läkare som inte utförde aborten ska tillkallas när foster föds levande efter aborter.
Tidningen Christian Post har sökt hälsomyndigheten för att få en kommentar, men uppger att de inte fått något svar.
I Minnesota är abort tillåtet fram till att fostret räknas som livsdugligt, vilket enligt delstatslagen räknas från ungefär halva graviditeten. Men även efter denna gräns kan abort utföras ifall mammans ”liv eller hälsa hotas”, skriver lagstiftarna, men specificerar inte exakt vad som menas med ”hälsa”.
Enligt rapporten utfördes 10 136 aborter i Minnesota under 2021, varav 159 gjordes mellan graviditetsvecka 21 och 24, och en gjordes mellan vecka 25 och 30.
I Sverige ska inga livsräddande åtgärder vidtas ifall ett foster kommer ut levande efter en abort. Ifall fostret visar livstecken ska det omhändertas palliativt, skriver Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) i sina riktlinjer till sjukhuspersonal.
”Detta innebär att fostret bäddas in tätt (likt ett lindebarn) samt att man håller området kring fostret mörkt och varmt (undvik nedkylning)”, skriver de.