Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

”Problemet” med foster som föds levande efter aborter finns inte bara i Sverige. Bilden visar en pappa som håller sitt för tidigt födda barns hand. Foto: Mike Spencer/AP/TT

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från delstatens hälsomyndighet fast. Inget gjordes för att rädda barnens liv, trots att det ska göras enligt en delstatslag.

Nyheter · Publicerad 21:00, 10 aug 2022

2011 kom det uppgifter om att det händer att foster kommer ut levande efter sena aborter i Sverige. Enligt en undersökning gjord av Världen idags reporter förekom detta på minst 18 av 42 svenska sjukhus. Sex år senare berättade överläkaren Katarina Strand Brodd att hon hade försökt rädda foster som kom ut levande efter sena aborter, något som väckte rabalder.

Det är dock inte bara i Sverige som det händer att foster kommer ut levande efter aborter. Det har tidigare kommit liknande uppgifter från USA och nu visar en färsk rapport från Minnesotas hälsomyndighet att detta hände vid fem tillfällen i delstaten under 2021.

I två av fallen uppges fostren ha hållits bekvämt fram tills de dog, men i inget av fallen försökte man rädda livet på dem – trots att det finns en delstatslag som gör gällande att det ska ske.

”Ett barn som föds levande efter en abort ska helt och hållet räknas som en mänsklig person och erhålla omedelbart lagstadgat skydd”, står det i stadgarna.

Det står även att en läkare som inte utförde aborten ska tillkallas när foster föds levande efter aborter.

Tidningen Christian Post har sökt hälsomyndigheten för att få en kommentar, men uppger att de inte fått något svar.

I Minnesota är abort tillåtet fram till att fostret räknas som livsdugligt, vilket enligt delstatslagen räknas från ungefär halva graviditeten. Men även efter denna gräns kan abort utföras ifall mammans ”liv eller hälsa hotas”, skriver lagstiftarna, men specificerar inte exakt vad som menas med ”hälsa”.

Enligt rapporten utfördes 10 136 aborter i Minnesota under 2021, varav 159 gjordes mellan graviditetsvecka 21 och 24, och en gjordes mellan vecka 25 och 30.

I Sverige ska inga livsräddande åtgärder vidtas ifall ett foster kommer ut levande efter en abort. Ifall fostret visar livstecken ska det omhändertas palliativt, skriver Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) i sina riktlinjer till sjukhuspersonal.

”Detta innebär att fostret bäddas in tätt (likt ett lindebarn) samt att man håller området kring fostret mörkt och varmt (undvik nedkylning)”, skriver de.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier