”Fick vi önska något för framtida studenter på SKUI skulle det vara att kyrkans bredd inte representerades bara genom enstaka gästföreläsare, utan att lärarna tillsammans och i relation till varandra kunde visa goda sätt att vara civiliserat oense på. Att bredden av teologier och spiritualiteter i vår kyrka inte bara tolereras utan faktiskt uppmuntras. Att den ’Andre’ ses som en tillgång, inte en fiende.”
Så skriver 15 tidigare studenter vid Svenska kyrkans utbildningsinstans i en debattartikel i Kyrkans Tidning.
Man beskriver en läromiljö där flera studenter upplevt en obehaglig stämning och nämner exempelvis lärare som skrikit ”Håll tyst!” och kastat föremål i klassrummet och en anställd som i samtal kallat en students biskop för ”en j*vla pajas”.
Skribenterna ger fler exempel på oegentligheter:
”Studenter som anmälts anonymt till sina biskopar baserat på klassrumssamtal under utlovad seminariesekretess. Studenter som upplevt upprepade påhopp från medstudenter medan lärare sett på, utan att ingripa. Lärare som inför klassen stämplat studenters reflektioner som dumma, bakåtsträvande och oönskade”, skriver man.
Den teologiska mångfalden tas inte tillvara, skriver de och får medhåll i andra debattinlägg från tidigare studenter. En som också instämmer i kritiken är Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen.
”Skrämmande vittnesbörd från den pedagogiska miljön på Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Tyvärr helt i linje med vad jag tidigare har hört från samma plats. Tack gode Gud för Johannelunds teologiska högskola, ALT m fl alternativ”, skriver han på Facebook.
Institutets ledning tillbakavisar dock påståenden om att man inte försöker härbärgera och bejaka den teologiska mångfalden.
”...ansträngningar har gjorts och görs för att just visa på olika uppfattningar genom föreläsare, kurslitteratur och lärarrekrytering. Inte så att alla kan bli nöjda med allt, men strävan finns definitivt”, skriver rektorn Kenneth Nordgren och programchefen Elisabet Pettersson, i Kyrkans Tidning.