HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

”Vi kan ge kunskap om vad olika val betyder och erbjuda olika val som är positiva. Det vi oroar oss för är en dogmatisk strävan efter fler och fler förskoletimmar för alla barn så att kvaliteten fått stryka på foten”, säger Emma Henriksson. Foto: Istockphoto

Strävan efter fler förskoletimmar oroar KD

Nyligen gick Folk­partiet till attack mot vårdnads­bidraget. Nu svarar Krist­demokraterna som drev igenom reformen.– För oss går det aldrig att komma ifrån rätten att ta beslut över sitt eget liv, rätten att välja, säger Emma Henriksson, familje­politisk talesperson.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 jul 2014

De felaktiga ekonomiska incitamenten för att avstå från förskolan ska angripas och vårdnadsbidraget är en bov i dramat. Så skrev jämställdhetsminister Maria Arnholm och integrationsminister Erik Ullenhag, båda folkpartister, i en debattartikel i Svenska dagbladet under Almedalsveckan.
"Det är ingen hemlighet att Folkpartiet vill att det ska avskaffas, men det tål att upprepas. Vi motarbetar såväl integration som barnens utveckling om vi å ena sidan vill att nya svenskar ska integreras, men samtidigt betalar dem för att stanna hemma", menar statsråden.

Emma Henriksson, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen, säger till Världen idag att hon tycker att det finns viktiga poänger i Arnholms och Ullenhags text, till exempel om behovet av att utveckla arbetet för, och ge bättre information till, föräldrar som kommer hit från andra länder.
– Vi kan ge kunskap om vad olika val betyder och erbjuda olika val som är positiva. Det vi oroar oss för är en dogmatisk strävan efter fler och fler förskoletimmar för alla barn så att kvaliteten fått stryka på foten. Förskola kan vara bra för en del barn i en del situationer, men det förutsätter en bra förskola. Det är lite tabu att prata om brister i förskolan, menar hon.

Varför är det så?
– Det jag märker är att så fort man ska resonera om detta så får man höra att ni i KD vill att alla ska vara hemmafruar. En del blir förvånade när berättar att jag hade mina barn på förskola, jag och min man gjorde det valet. I vår situation var det bästa valet, men vi hade just ett val.

Att dra slutsatser om hur förskolan påverkar barn är vanskligt då det saknas forskningsunderlag, menar Emma Henriksson. Och för KD är inte vårdnadsbidraget i sig på något sätt heligt.
– Vårdnadsbidraget är en teknisk lösning som ska ge förutsättning för föräldrar att hitta bästa barnomsorgen för sina barn. Men vårdnadsbidraget är i sig inte tillräckligt för att skapa valmöjligheter för alla. Dels finns det inte i alla kommuner och dels är nivån för låg och då blir det inte ett realistiskt alternativ för många.

KD driver i stället på för att föräldrar ska få del av barnomsorgspengen. Förslaget är att barnomsorgspengen för egna barn ska utgöra 90 procent av kommunens kostnad för en plats i pedagogisk omsorg. 2010 handlade det om i genomsnitt motsvarade cirka 6 500 kronor per månad och barn före skatt.
Emma Henriksson säger att KD inför förhandlingar om alliansens valplattform kommer att sträva efter någon typ av möjlighet för föräldrar att välja den barnomsorg som passar bäst. Sedan tidigare har KD också sagt att de ska ta strid mot Folkpartiet när det gäller förslaget på att införa en tredje pappamånad.
– Det är kända positioner sedan tidigare mellan oss och Folkpartiet. Det är svårt att sia om hur en förhandling kommer att gå. Det man kan säga är att det finns ett vårdnadsbidrag, det finns inte en tredje pappamånad.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Emma Henriksson (KD). Foto: Kristdemokraterna

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...