Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Isis utropade i går, söndag, ett kalifat, en islamistisk stat, som sträcker sig över stora delar av Irak och Syrien. Samtidigt fortsätter irakiska regeringsstyrkor sin motoffensiv. Bilden på Isis-soldater. Foto: Osignerad

Sträng islamisk stat utropad

På söndagskvällen firade anhängare till jihadistgruppen Isis proklamationen av ett kalifat, en egen stat baserad på en extremt sträng tolkning av islamisk lag.

Nyheter · Publicerad 11:04, 30 jun 2014

Den militanta jihadistorganisationen utropade staten via en ljudfil som publicerades på internet i söndags kväll, där gruppens talesperson Abu Muhammad al-Adnani förklarade det islamiska kalifatet bildat.

Isis ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, utnämns till kalifatets ledare. I inspelningen kräver rebellerna att alla muslimer ”svär trohet” till den nya ledaren och ”tar avstånd från demokrati och annat skräp från väst”.

I samband med proklamationen skriver gruppen också att den byter namn från Islamiska staten i Irak och Syrien, Isis, till Islamiska staten.

Kalifatet täcker stora områden i både Irak och Syrien. Enligt uttalandet på söndagskvällen vajar kalifatets flagga från Aleppo i nordvästra Syrien till Diyalaprovinsen i östra Irak.Det har länge varit känt att gruppen, liksom andra jihadistiska grupper, strävat efter att upprätta en stat. 

Proklamationen kommer i en tid då Iraks regering kämpar med att få stopp på den sunnimuslimska gruppens blodiga framfart. Gruppen ligger också konflikt med flera andra rebellgrupper i området. Under söndagen kom uppgifter om att Isis korsfäst åtta medlemmar i en rivaliserande rebellgrupp i syriska Aleppo som bekämpat både presidenten Bashar al-Assads regim och jihadisterna.

Isis räknas som en av världens rikaste terrorgrupper med förmögenheter på tiotals miljoner dollar. Gruppen är känd för att effektivt använda internet och sociala medier. Den redogör sina terrorangrepp i en "årsrapport" kallad al-Naba (Nyheterna). Där listas detaljerat alla aktioner som gruppen gjort det senaste året – bombattacker, mord, självmordsuppdrag, erövrade städer och nyrekryteringar, berättar DN.se.

Utropandet av kalifatet väntas förvärra spänningarna även gentemot andra jihadistiska rebellrörelser, inte minst gentemot al-Qaida, som länge tävlat med Isis om vilken som ska leda den globala jihadiströrelsen.

Mårten Gudmundhs
marten.gudmundhs@varldenidag.se 

Teodorescu: Abortdebatten har blottat åsiktskorridoren

Ofödda. Den abortdiskussion som föregick EU-valet visade att respekten för olika åsikter lyser med sin frånvaro i Sverige. Det skriver Alice Teodorescu i en...

Hopp om förändring med ny sexualundervisning?

Ledare Skolverket lämnade i veckan sitt svar på regeringens uppdrag att förtydliga skolans läroplan kring sex och samlevnad. Med tanke på den normkritiska...