Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Stort utbud av musikaler och konferenser under påsken

Påskhelgen bjuder på flera musikaler och konferenser i våra kyrkor. Här listar vi några av dem. I Frikyrkan Insjön drar musikalen Vem är den mannen? stor publik sedan många år tillbaka. – Vi vet knappt något bättre sätt att berätta om evangeliet, säger Alice Gundhe som har en av rollerna.

Nyheter · Publicerad 17:00, 18 apr 2019

Förra året kom omkring tvåtusen personer för att uppleva påskmusikalen i Insjön utanför Leksand. För många har det blivit en tradition.

– Folk kommer från när och fjärran. Många passar på under resan till och från fjällen. Några kommer varje år, det har blivit deras påsk, säger Mita Näs, pastor och föreståndare i Frikyrkan Insjön.

Musikalen sattes upp första gången 2006. I ensemblen finns medverkande i alla åldrar, från nyfödda till 80-plus. Musiken är skriven av egna kompositörer och hela uppsättningen är ” made in Insjön”, berättar Alice Gundhe som själv är med för tionde året. Hon har sett många bli berörda av kraften i evangeliet, bland dem många unga.

– Det märks tydligt att ungdomarna får en förståelse för vem Jesus är och vad han gjort.

Under långfredagen, påskdagen och annandagen spelas två föreställningar per dag. Dessutom gör man två skolföreställningar.

På Kungstorget i Uddevalla skildras Jesus sista vecka i musikalen Passionsspelet, med en föreställning på långfredag och en på påskafton. Sedan 2003 har stadens kyrkor gjort detta tillsammans varje år.

Det brukar komma mellan ettusen och tvåtusen personer per föreställning från olika delar av landet, också från Norge. Ibland har det även ordnats bussresor.

– Det ska bli fint väder i år, så jag tror det kommer mycket folk. Vi hörs över hela torget och till kaféerna vid sidan om, säger Janne Sääf, pastor i församlingen Fristaden.

Tidigare har handlingen i spelet förts framåt av en reporter, men sedan förra året är den rollen utbytt mot Tomas tvivlaren.

– Det har vi gjort för att komma närmare människors funderingar. Efter föreställningen går ensemblen ut på torget och hejar på folk. Vi serverar kaffe, skapar samtalsutrymme och passar på att bjuda in till Alphakurser. Vi får alltid kontakt med människor som besöker kyrkorna efteråt, berättar Janne Sääf.

Ytterligare en musikal, Passion, av Urban Ringbäck och L-O Forsberg, spelas i Smyrnakyrkan i Göteborg med en föreställning på påskdagen och två på annandag påsk.

I Halmstadsförsamlingen Kornhill arrangeras påskkonferenser sedan flera år tillbaka, i år med gästtalarna John och Anne Coles från New Wine, England. Carl-Oscar Hogby, ungdomspastor från Motala Baptistförsamling, kommer att tala om församlingens förnyelse under de senaste åren då man fått se över hundra människor komma till tro. På långfredagen kommer Per-Erik Hallin att hålla en lovsångskonsert.

PTL Ministries och Folkkyrkan, Sölvesborg bjuder in till konferensen ”Så som i himlen så ock på jorden”, som direktsänds i Kanal 10. Medverkande är bland andra Birger Skoglund, Daniel Alm, Tigleth Malkey, Tommy Dahlman, Edward John och Tommy Lilja.

Kristet center Örebro håller sin årliga påskkonferens med bland andra Per-Åke Eliasson, och Betel Runemo har sin konferens med Mika Halkola, GertOve Liw, Hanna och Marcus Bloom som talare.

Pingst Jönköping har bjudit in Niklas Piensoho, Anders Olsson och Niklas Hallman att tala vid sin påskkonferens och i Pingst Varberg talar Pelle Hörnmark och Alexandra Hyllerud.

Även Centrumkyrkan i Staffanstorp har en påskkonferens och Huskvarnas arrangeras i vanlig ordning den stora arrangerar ungdomskonferensen Tre dagar i Kungsporten.

Ytterligare ett bland otaliga exempel på kristna initiativ i påsk är påskfestivalen vid Hope Church i Vetlanda. Ett annat är S:ta Clara kyrka i Stockholm som för sextonde året gör en korsvandring genom stadens gator på långfredagen ihop med flera andra församlingar.

Det märks tydligt att ungdomarna får en förståelse för vem Jesus är och vad han gjort.

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...