Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Stort event när Open Doors blir tio år

En kvinna som suttit i nordkoreanskt fångläger landar snart på svensk mark. På lördag är det nämligen dags för Open Doors tioårsjubileum där flera representanter från den förföljda kyrkan medverkar. Till eventet i Örebro kommer även en kvinna som har suttit inspärrad i en container i två år.

Nyheter · Publicerad 07:00, 13 sep 2018

För­beredelser­na inför Open Doors tioårs­jubileum, som äger rum på Conventum i Örebro på lördag, pågår för fullt.

– Jag håller på och kapar virke för att kunna bygga utställningsmontrar, säger organisationens generalsekreterare Peter Paulsson när Världen idag når honom på telefon.

Som Världen idag skrev i somras, lanserar Open Doors eventet med orden ”Inga kända talare”, vilket syftar på att representanter från den förföljda kyrkan kommer att vara på plats. En av dem är Hea Woo som har suttit fängslad i ett av Nordkoreas fruktade arbetsläger. En annan talare är Helen som, på grund av sin kristna tro, har varit inspärrad i en metallcontainer i Eritreas öken i över två år.

– Vi är väldigt inspirerade. Det kommer bli fantastiskt spännande, säger Peter Paulsson.

Han påpekar att vi i Sverige har hört och läst mycket om de förföljda kristna de senaste åren, men att vi inte har fått lika många chanser att möta personerna bakom orden.

– Jag tror att det här är ett viktigt utbyte. Vi lyssnar till de här människornas berättelser och visar vårt stöd – och samtidigt inspirerar de oss. Det blir ett möte mellan oss i den fria världen och personer som kommer från helt andra förhållanden.

Peter Paulsson berättar att mellan 300 000 och 400 000 kristna tros leva i Nordkorea, och att mellan 50 000 och 70 000 av dessa sitter i fångläger just nu.

Konferensen, som pågår mellan 10.30 och 20.00, är gratis och öppen för alla. Hur många som kommer vet inte Paulsson, men han hoppas att den 1 500 platser stora lokalen kommer att bli full.

– Vi har fått oerhört positiva reaktioner på det här initiativet, säger han.

Talare

Hea Woo från Nordkorea

Helen från Eritrea

Makhset från Uzbekistan

Rimon från Syrien

Tom Doyle, missionär som bland annat skrivit boken ”Är du kristen ska du dö”

Dan Ole Shani, ledare Open Doors International