”Värdig är du, vår Herre och Gud, att ta emot lov och ära och makt, för du har skapat allt. Genom din vilja kom det till och blev skapat.”
Uppenbarelseboken 4:11

Världen idag

Stormen mot ”Snyggingar” fortsätter

En film om hur barn dras in i en sexualiserad vuxenvärlden borde ha kunnat göras utan att sexualisera de unga skådespelarna. Det menar flera kristna kommentatorer som sett den omtalade Netflix-filmen ”Snyggingar”.

Andra passar på att varna för hur barn i dag dränks av appar som inte låter dem vara barn.

Nyheter · Publicerad 10:00, 25 sep 2020

Filmen Snyggingar [Mignonnes, på franska, Cuties‚ på engelska] handlar om elvaåriga Amy som flyttat till en ny skola i Paris, där hon dras till en grupp tjejer som har dans som största intresse.

Amy är på kant med sin sengalesiska familj; pappan är på väg att ta sig en ny fru och mamman är inne i sin egen sorg. Hon får tag i en mobiltelefon och hittar ett nytt sätt att få bekräftelse: att härma äldre tjejer genom att klä sig och dansa sexuellt utmanande.

Men även om hennes nya vänner gärna tar efter hennes stil slår strategin snabbt tillbaka på henne själv. Amy går över gränsen när hon tar en underlivsbild för att visa att tjejerna inte alls är några ”småflickor”, blir utfryst och börjar agera våldsamt.

Hon tvingar sig med på den avslutande dansuppvisningen – en förvriden spegling av vuxen, sexuellt provocerande dans – men bryter ihop på slutet och rusar hem. Där försonas hon med sin mamma, och i de avslutande bildrutorna hoppar hon hopprep ute på gatan, lysande glad.

Kritiken mot filmen, och i synnerhet mot den första, utmanande, filmaffischen, var stor långt före premiären den 9 september. Men även sedan affischen bytts ut, med en ursäkt från Netflix, har fördömandena fortsatt.

Den republikanska senatorn Ted Cruz, från Texas, har gått så långt som att be det amerikanska justitiedepartementet att utreda huruvida Netflix kan ha brutit mot lagen.

– Den sexualiserar 11-åringar, de dansar som strippor och det är vidrigt, säger Ted Cruz till Fox News, enligt SVT Nyheter.

Även kristna debattörer skriver om filmen, och en hel del varnar för att se den.

”Att använda 'medvetet voyeuristisk regi' och 'närbilder på underliv på barn som putar med läpparnas och inte ens är tonåringar' är inte rätt sätt att kritisera hypersexualiseringen av barn”, skriver Ben John från Wilberforce Academy i Christian Concern.

Pastorn Jimmy Hilton, som skriver för Christian Chronicle, håller med om att filmen är ”dålig och osmaklig”.

”Men om jag ska vara helt ärlig så är den inte värre än en lång rad videoklipp med lika unga flickor (och yngre) som utför samma slags danser på Youtube”, tillägger han, och påpekar att barn i dag har tillgång till ”mycket värre saker än Snyggingar” på appar som Tiktok och Instagram.

”Tala med barnen om Internetsäkerhet. Tala med dem om sex och om hur alla stora bolag sexualiserar barn. Begränsa deras surftid”, råder han föräldrar.

Och den kristna författaren Hannah Anderson menar att både Snyggingar och debatten om filmen pekar på just det samhällsproblem som regissören Maimouna Doucouré velat lyfta.

”Vilken slags kultur fördömer pedofili samtidigt som den säljer vadderade behårar till småflickor?” skriver hon i Christianity Today.

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Pingst håller rådslag i Gävle

Gävle. Efter två år med digitala Rådslag för den svenska pingströrelsen är det i år dags att åter mötas... torsdag 19/5 20:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier