Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Stormen mot ”Snyggingar” fortsätter

En film om hur barn dras in i en sexualiserad vuxenvärlden borde ha kunnat göras utan att sexualisera de unga skådespelarna. Det menar flera kristna kommentatorer som sett den omtalade Netflix-filmen ”Snyggingar”.

Andra passar på att varna för hur barn i dag dränks av appar som inte låter dem vara barn.

Nyheter · Publicerad 10:00, 25 sep 2020

Filmen Snyggingar [Mignonnes, på franska, Cuties‚ på engelska] handlar om elvaåriga Amy som flyttat till en ny skola i Paris, där hon dras till en grupp tjejer som har dans som största intresse.

Amy är på kant med sin sengalesiska familj; pappan är på väg att ta sig en ny fru och mamman är inne i sin egen sorg. Hon får tag i en mobiltelefon och hittar ett nytt sätt att få bekräftelse: att härma äldre tjejer genom att klä sig och dansa sexuellt utmanande.

Men även om hennes nya vänner gärna tar efter hennes stil slår strategin snabbt tillbaka på henne själv. Amy går över gränsen när hon tar en underlivsbild för att visa att tjejerna inte alls är några ”småflickor”, blir utfryst och börjar agera våldsamt.

Hon tvingar sig med på den avslutande dansuppvisningen – en förvriden spegling av vuxen, sexuellt provocerande dans – men bryter ihop på slutet och rusar hem. Där försonas hon med sin mamma, och i de avslutande bildrutorna hoppar hon hopprep ute på gatan, lysande glad.

Kritiken mot filmen, och i synnerhet mot den första, utmanande, filmaffischen, var stor långt före premiären den 9 september. Men även sedan affischen bytts ut, med en ursäkt från Netflix, har fördömandena fortsatt.

Den republikanska senatorn Ted Cruz, från Texas, har gått så långt som att be det amerikanska justitiedepartementet att utreda huruvida Netflix kan ha brutit mot lagen.

– Den sexualiserar 11-åringar, de dansar som strippor och det är vidrigt, säger Ted Cruz till Fox News, enligt SVT Nyheter.

Även kristna debattörer skriver om filmen, och en hel del varnar för att se den.

”Att använda 'medvetet voyeuristisk regi' och 'närbilder på underliv på barn som putar med läpparnas och inte ens är tonåringar' är inte rätt sätt att kritisera hypersexualiseringen av barn”, skriver Ben John från Wilberforce Academy i Christian Concern.

Pastorn Jimmy Hilton, som skriver för Christian Chronicle, håller med om att filmen är ”dålig och osmaklig”.

”Men om jag ska vara helt ärlig så är den inte värre än en lång rad videoklipp med lika unga flickor (och yngre) som utför samma slags danser på Youtube”, tillägger han, och påpekar att barn i dag har tillgång till ”mycket värre saker än Snyggingar” på appar som Tiktok och Instagram.

”Tala med barnen om Internetsäkerhet. Tala med dem om sex och om hur alla stora bolag sexualiserar barn. Begränsa deras surftid”, råder han föräldrar.

Och den kristna författaren Hannah Anderson menar att både Snyggingar och debatten om filmen pekar på just det samhällsproblem som regissören Maimouna Doucouré velat lyfta.

”Vilken slags kultur fördömer pedofili samtidigt som den säljer vadderade behårar till småflickor?” skriver hon i Christianity Today.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier