Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Jubel i ja-lägret sedan Irlands befolkning på fredagen tagit ställning emot dagens grundlag som skyddar fostrets rätt till liv. Foto: Peter Morrison/TT

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig dag för Irland", skriver en av nej-kampanjens företrädare på Twitter.

Nyheter · Publicerad 15:13, 27 maj 2018

Det blev en seger för ja-sidan i Irlands folkomröstning gällande liberaliserade abortlagar. Drygt 66 procent röstade ja till att ta bort det så kallade åttonde tillägget som ger ofödda foster rätt till liv. Nära 34 procent röstade emot, och nej-kampanjens företrädare har erkänt sig besegrade.

Premiärminister Leo Varadkar säger att den delen av grundlagen som förbjuder aborter kan komma att ändras innan årets slut.

Samtliga 40 valkretsar har nu räknats och resultatet visar att över 64 procent av de röstberättigade deltog i valet. Stödet för att liberalisera abortlagstiftningen var som allra störst i städerna. I Dublin röstade 77 procent ja till förslaget.

Ja-sidans anhängare känner sig nöjda.

– Det är en historisk dag för Irland, säger ja-anhängaren Fiona Coyle, som hade rest hem till Dublin för att rösta i valet.

– Varje dag reser tolv kvinnor till Storbritannien för att göra abort, men det är det slut med nu, fortsätter hon.

Bland dem som röstade nej är stämningen inte lika munter.

"I dag är en sorlig dag för Irland och för människor som tror på äkta mänskliga rättigheter. Kampen för att försvara de mest sårbara har inte slutat i dag, den har bara förändrats", skriver Cora Sherlock, företrädare för nej-kampanjen, på Twitter.

"Det åttonde tillägget skapade inte ett barns rätt att få leva – det erkände endast det. Rätten existerar oavsett vad en majoritet säger", skriver ledaren för nej-kampanjen, John McGuirk, på Twitter.

Att Irland röstar ja till en liberalare abortpolitik förvånar inte Irlandskännaren och författaren Ola Larsmo.

– Irland har förändrats de senaste åren, säger han till Svenska Dagbladet och förklarar att Irland har rört sig bort från kyrkan.

Som orsak till förändringen nämner han bland annat författare och musiker som sedan 80- och 90-talet bidragit till att "modernisera" det irländska samhället. Dessa personers synsätt har med tiden spridit sig in i hem och näringsliv, menar han.

Läs nyhetskommentar till resultatet i Irlands folkomröstning på sid 9.

Ett barns rätt att få leva existerar oavsett vad en majoritet säger.

Folkomröstningen i Irland

Irländarna röstade om det åttonde tillägget i konstitutionen som jämställer fostrets och kvinnans "rätt till liv". Ett ja till att avskaffa skrivningen ger nu parlamentet möjlighet att utforma en ny lagstiftning.

2013 lyftes ett totalt förbud mot aborter och aborter tillåts nu i de fall då kvinnans liv är i fara. Ett nuvarande förslag som har tagits fram av en parlamentarisk kommitté innebär att fri abort ska tillåtas upp till vecka tolv.

Irland har en av världens strängaste abortlagar. För att en abort ska tillåtas måste den gravida kvinnans liv vara i stor fara.

Straffet för olaglig abort är i dag 14 års fängelse. Många reser utomlands för att göra abort, de flesta till Storbritannien.

Källor: AFP och Amnesty

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...