Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Sverigedemokraterna har hittills ansett att kristna friskolor bör finnas, till skillnad från muslimska sådana. Nu börjar den tongivande riksdagsledamoten i skolfrågor, Richard Jomshof, att svänga. Kanske bör alla konfessionella friskolor förbjudas, säger han till tidningen Skolvärlden. I en motion som pekar ut bland annat Livets ords kristna skola, efterlyser han strängare kontroll av just religiösa friskolor. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

”Stoppa religiösa friskolor”

Sverigedemokraten Richard Jomshof har motionerat om en hårdare statlig kontroll av de konfessionella friskolorna. Men helst skulle han vilja förbjuda dem helt, enligt en intervju i tidningen Skolvärlden.

Nyheter · Publicerad 08:44, 10 okt 2012

Riksdagsledamoten Ri­ch­­a­rd Jomshof, som är utbildad lärare, säger till Skol­världen att han vill förstatliga skolan och göra det ”mycket, mycket svårare” att starta friskolor.
– Det ska vara som i Finland, friskolor ska vara ett komplement och tillföra något nytt, säger han.

Men dessutom avslöjar han för tidningen att han svängt i sin inställning till konfessionella friskolor:
– Jag har alltid varit för dem tidigare. Partiets ställningstagande är att det ska finnas religiösa friskolor så länge de vilar på jude­­okristen grund. Andra, exempelvis muslimska friskolor, ska inte få finnas. Jag kan förstå argumentet och varför partiet har gjort det ställningstagandet, och menar att problemen generellt är större i muslimska skolor än i många av de kristna skolorna. Sedan finns det problem med exempelvis Livets ord också. Men jag börjar landa i att det är svårt att plocka ut en grupp och säga att de får driva religiösa friskolor och samtidigt förbjuda andra.
Därför, säger han, börjar han ”mer och mer landa i slutsatsen att vi kanske ska förbjuda religiösa friskolor helt”.

Mats Hansén, rektor på Livets ords kristna gymnasium i Uppsala, reagerade på artikeln i Skolvärlden, och kontaktade Richard Jomshof.
– Friskolorna – även de konfessionella – är ett uttryck för demokrati och pluralism på skolområdet, säger han till Världen idag.
– Därför skrev jag till honom att Sverige faktiskt har ratificerat både Europa­konventionen och FN-konventionen om mänskliga rättigheter, så det är inte bara att förbjuda hit och dit.

Mats Hansén tycker dessutom att det vittnar om ”ren populism” att antyda att just Livets ords kristna skola inte skulle klara av att bedriva en allsidig och saklig undervisning.
– I den skolinspektion som vi hade för två år sedan hade man inga anmärkningar på den punkten, och vad jag vet har Richard Jomshof aldrig varit här och hälsat på. Men han vill kunna visa på något negativt bland kristna skolor, och då skriver han Livets ord för att det får människor att nicka medhållande utan att veta bättre.

I synnerhet de muslimska friskolorna kritiseras i den motion om hårdare kontroll av konfessionella friskolor som Richard Jomshof lagt tillsammans med partikamraten Margareta Larsson. Men både Livets ord och en kristen skola i Örebro pekas även ut i motionen.
”Skolor har kritiserats för censur av internet och läromedel, samtidigt som det råder ojämställdhet mellan flickor och pojkar [Plymouthbrödernas skola Laboraskolan i Långaryd], att undervisningen inte uppfyller kraven på allsidighet med en för stark biblisk betoning [församlingen Kristet center i Örebro]. Tidigare har Livets ords skola i Uppsala kritiserats för religiös indoktrinering samt bristande saklighet och allsidighet”.

Motionärerna efterlyser, mot denna bakgrund, att regeringen ”säkerställer att styrdokument och lagstiftning efterlevs i praktiken” och att Skolinspektionen ”oftare än i dag stänger de skolor som inte lever upp till ställda krav”. De vill också att regeringen tillsätter en ”objektiv utredning för att klargöra förhållandena på de konfessionella skolorna.”

– Det är jättebra att Skolinspektionen håller ett öga på alla skolor oavsett vem som är huvudman, kommenterar Mats Hansén.
Han tycker att motionen och uttalandet i Skol­världen visar hur Sverige­demokraternas ”skräck för mångfald” lyser igenom även på skolområdet, och hoppas att detta lyfts fram även bland kristna väljare.

– Det finns säkert flera som gillar Sverige­demokraternas tydliga inställning i abortfrågan, och främst av det skälet sympatiserar med dem. Då kan det vara bra att veta att om detta parti får möjlighet att bestämma, så stängs de kristna friskolorna.


Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier