Riksdagsledamoten Richard Jomshof, som är utbildad lärare, säger till Skolvärlden att han vill förstatliga skolan och göra det ”mycket, mycket svårare” att starta friskolor.
– Det ska vara som i Finland, friskolor ska vara ett komplement och tillföra något nytt, säger han.
Men dessutom avslöjar han för tidningen att han svängt i sin inställning till konfessionella friskolor:
– Jag har alltid varit för dem tidigare. Partiets ställningstagande är att det ska finnas religiösa friskolor så länge de vilar på judeokristen grund. Andra, exempelvis muslimska friskolor, ska inte få finnas. Jag kan förstå argumentet och varför partiet har gjort det ställningstagandet, och menar att problemen generellt är större i muslimska skolor än i många av de kristna skolorna. Sedan finns det problem med exempelvis Livets ord också. Men jag börjar landa i att det är svårt att plocka ut en grupp och säga att de får driva religiösa friskolor och samtidigt förbjuda andra.
Därför, säger han, börjar han ”mer och mer landa i slutsatsen att vi kanske ska förbjuda religiösa friskolor helt”.
Mats Hansén, rektor på Livets ords kristna gymnasium i Uppsala, reagerade på artikeln i Skolvärlden, och kontaktade Richard Jomshof.
– Friskolorna – även de konfessionella – är ett uttryck för demokrati och pluralism på skolområdet, säger han till Världen idag.
– Därför skrev jag till honom att Sverige faktiskt har ratificerat både Europakonventionen och FN-konventionen om mänskliga rättigheter, så det är inte bara att förbjuda hit och dit.
Mats Hansén tycker dessutom att det vittnar om ”ren populism” att antyda att just Livets ords kristna skola inte skulle klara av att bedriva en allsidig och saklig undervisning.
– I den skolinspektion som vi hade för två år sedan hade man inga anmärkningar på den punkten, och vad jag vet har Richard Jomshof aldrig varit här och hälsat på. Men han vill kunna visa på något negativt bland kristna skolor, och då skriver han Livets ord för att det får människor att nicka medhållande utan att veta bättre.
I synnerhet de muslimska friskolorna kritiseras i den motion om hårdare kontroll av konfessionella friskolor som Richard Jomshof lagt tillsammans med partikamraten Margareta Larsson. Men både Livets ord och en kristen skola i Örebro pekas även ut i motionen.
”Skolor har kritiserats för censur av internet och läromedel, samtidigt som det råder ojämställdhet mellan flickor och pojkar [Plymouthbrödernas skola Laboraskolan i Långaryd], att undervisningen inte uppfyller kraven på allsidighet med en för stark biblisk betoning [församlingen Kristet center i Örebro]. Tidigare har Livets ords skola i Uppsala kritiserats för religiös indoktrinering samt bristande saklighet och allsidighet”.
Motionärerna efterlyser, mot denna bakgrund, att regeringen ”säkerställer att styrdokument och lagstiftning efterlevs i praktiken” och att Skolinspektionen ”oftare än i dag stänger de skolor som inte lever upp till ställda krav”. De vill också att regeringen tillsätter en ”objektiv utredning för att klargöra förhållandena på de konfessionella skolorna.”
– Det är jättebra att Skolinspektionen håller ett öga på alla skolor oavsett vem som är huvudman, kommenterar Mats Hansén.
Han tycker att motionen och uttalandet i Skolvärlden visar hur Sverigedemokraternas ”skräck för mångfald” lyser igenom även på skolområdet, och hoppas att detta lyfts fram även bland kristna väljare.
– Det finns säkert flera som gillar Sverigedemokraternas tydliga inställning i abortfrågan, och främst av det skälet sympatiserar med dem. Då kan det vara bra att veta att om detta parti får möjlighet att bestämma, så stängs de kristna friskolorna.
Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1