Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stopp för event med över 500 personer – gudstjänster påverkas

Per Bolund (MP) uppger för Ekot att regeringen kommer att begränsa sammankomster med fler än 500 personer, efter en begäran från Folkhälsomyndigheten. Det innebär att gudstjänster och andra kristna samlingar kan bli lidande. Samtidigt kommer uppgifter om att en person i Stockholmsregionen har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset – det första bekräftade svenska dödsfallet.

Nyheter · Publicerad 17:05, 11 mar 2020

Den avlidne är en äldre patient som vårdats vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, meddelar Region Stockholm. Ytterligare en patient i regionen är i behov av intensivvård.

Det totala antalet smittade av det nya coronaviruset fortsätter under onsdagen att stiga. Utöver dödsfallet har över 120 nya fall bekräftats hittills, de flesta i Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Av de nya fallen har Dalarna och Blekinge konstaterat varsitt – det första bekräftade i respektive region. Det totala antalet smittade i landet överstiger nu 480.

Sedan tisdag bedömer Folkhälsomyndigheten att risken för smittspridning inom landet är mycket hög. Något som till stor del kopplas till flera fall av insjuknade personer som inte går att härleda till smitta utomlands.

Folkhälsomyndigheten lämnade på onsdagen in en begäran till regeringen om begränsade sammankomster som Per Bolund uppger att regeringen kommer att följa. Beslutet påverkar idrottsevenemang, konserter och konferenser. Även gudstjänster och andra kristna samlingar kan påverkas.

”Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet”, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

Därmed går myndigheten på samma linje som sin norska motsvarighet, Folkehelseinstituttet, som under tisdagen lämnade samma rekommendation för Norge.

Syftet med begäran är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet och kanske från omvärlden för att samlas på samma plats. Idrottsevenemang, konserter, mässor och konferenser kommer alla att omfattas av beslutet.

Om du frågar mig vill jag inte alls tillbaka till det gamla vanliga.

Ledarkrönika I mitten på mars, precis innan mycket stängdes ner i vårt samhälle, var jag och min fru och... torsdag 24/9 00:00

Aron Flams advokat: Handlar om yttrandefrihet

Upphovsrätt. Komikern Aron Flam och Beredskapsmuseet möttes under torsdagen i Stockholm tingsrätt för att göra... fredag 25/9 19:00

Coronakrisen drev Europas största bordell i konkurs

Tyskland. För att stoppa smittan förbjöds prostitution tillfälligt i hela Tyskland den 16 mars. Nu upphävs... fredag 25/9 16:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...