När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Frida Park Foto: Privat

Stödde barnmorskan - mötte hatvåg på nätet

”Idioti", ”Jag studsar av ilska”, ”Kvalificerat skitsnack”, "Tur att ni är så försvinnande få som tycker så här". Det är bara några av många hårda kommentarer i anslutning till en debattartikel i Expressen, där debattören Frida Park ger stöd åt barnmorskan Ellinor Grimmark som vill ha samvetsfrihet. Ett tecken på åsiktsnorm, menar Frida Park.

Nyheter · Publicerad 10:23, 30 jan 2017

I veckan var det dags igen för barnmorskan Ellinor Grimmark att i rätten få sin önskan om samvetsfrihet prövad, denna gång i Arbetsdomstolen. Och precis som när ärendet varit uppe tidigare har det i media och på sociala medier varit ett högt tonläge emot Ellinor Grimmark, som alltså hänvisar till internationella deklarationer där rättigheten om samvetsfrihet finns inskriven.

Rättigheten praktiseras i många länder med fri abort och fanns dessutom med som en självklar del i förarbetena till den svenska abortlagen. Det kan dock vara svårt att tro, när man lyssnar till den svenska debatten om frågan.

TV4:s program Nyhetsmorgon valde till exempel att baka ihop Ellinor Grimmarks rättsprocess med USA:s nye president, Donald Trump, och dennes politiska beslut. Så här står det i ingressen till ett klipp på kanalens sajt:

”Omstritt mål i Arbetsdomstolen om en abortvägrande barnmorska och Trumps beslut att stoppa bidrag till abortorganisationer: ’Det är en global våg av kvinnoförtryck’, säger riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (L).”

Lobbyorganisationen RFSU (Riks­förbundet för sexuell upplysning) går återigen i spetsen för kritiken och ges stort utrymme i media att oemotsagda hävda att en svensk rättsprocess om samvetsfrihet hotar hela abortlagstiftningen. RFSU:s företrädare omyndigförklarar dessutom Ellinor Grimmark och menar att hon inte alls drivs av en längtan efter samvetsfrihet, utan ”luras” och att hon bara är en del av ”samma gamla abortmotstånd”.

I jämförelse kan man titta på hur brittiska BBC rapporterar om fallet. Där ges båda sidor gott om utrymme att framföra sina argument. Där hänvisas också till statistik från FN, om att Sverige är ett av de länder i Europa som har högst aborttal.

Den konservativa debattören Frida Park tröttnade på det hårda tonläget och skrev i torsdags en debattartikel i Expressen, där hon gav sitt stöd till Ellinor Grimmark.

”Tittar vi lite bakom utropstecken och glåpord finner vi en lång svensk tradition av samvetsfrihet. Vapenvägrare kunde under militärtjänstgöringen tjänstgöra som flygplatsbrandmän, och journalister och präster kan inte tvingas utföra uppdrag som strider mot den inre rösten. Även aktiv dödshjälp och åldersbedömningar har gjort frågan aktuell. Samvetsfrihet som princip kan inte reduceras till att enbart handla om abort”, skriver hon.

Men på Expressen debatts Face­booksida rasar många mot Frida Park. Argumentation för samvetsfrihet kallas ”livsfarligt” och någon skriver: ”Att låta krafter som dessa börja härja” i Sverige är ”slutet för demokratin”.

På Twitter sammanfattar Frida Park de negativa reaktionerna:

”Om man anser att samvetsfrihet är en mänsklig rättighet bör man tystas, brinna i helvetet och sparkas från sitt jobb. Låt debatten nå höga vågor. Stöt och blöt åsikter. Men det här med att försöka tysta meningsmotståndare? Ett hot mot demokratin. Jag välkomnar debatt. Men är ärligt och uppriktigt skakad över den mängd oregerligt hat man får utstå när man avviker från åsiktsnormen.”

– Samvetsfrihet är en het potatis, slår Frida Park fast.

Hon tror att orsaken till upprördheten kring samvetsfrihetsanspråken är att det gör abort till en komplicerad fråga.

– Skulle samvetsfrihet bli lagskyddat så erkänner man att abort är ett moraliskt dilemma, och det har man kämpat hårt från feministiskt håll för att det inte ska vara, säger hon.

Själv menar Frida Park att samvetsfrihet kan kombineras med abortlagstiftningen. Hon efterfrågar nu mer av argument och mindre av personliga påhopp och glåpord. 

– Jag har skrivit om många heta frågor, men har aldrig tidigare stött på den nivå av hat jag mött nu. Jag vill absolut inte framstå som ett offer – jag har inget problem med att folk argumenterar emot eller tycker att jag har fel. Men det blir ett demokratiskt problem när man försöker tysta andra, säger Frida Park, som fått stöd från flera anonymt men som inte velat backa upp henne öppet. 

– De ser hatfloden som man då kan råka ut för, konstaterar hon.​

Jag välkomnar debatt. Men är ärligt och uppriktigt skakad över den mängd oregerligt hat man får utstå när man avviker från åsiktsnormen.

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Digitaliseringen förstör vår bild av kärleken

Ledare I ett stort uppslaget reportage i Svenska Dagbladet kunde man den 30/11 läsa om dejtingappen Tinder. Artikeln beskriver hur appen sedan lanseringen... tisdag 10/12 00:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00

Både fängelser och evangelium behövs

Ledare Hur ska man se på brott och straff? Är långa fängelsestraff den bästa metoden att minska brottsligheten i ett land, eller är det mer effektivt – och... lördag 7/12 00:10

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var... fredag 6/12 16:06
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...