Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Stockholms-artist vill hjälpa Iraks barn

I november släpper Josef Johansson två låtar som inte riktigt är som alla andra låtar. Han skrev dem efter en resa med Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, till norra Irak. – De kommer från ett ärligt och rent ställe i mig, säger den 23-årige musikern till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 09:00, 21 okt 2017

Josef Johansson är ambassadör för EFS:s insamlingskampanj Ninevehjälpen, som stöttar fritidsverksamhet för flyktingbarn i norra Irak. I juli i år besökte han området, och filmade delar av de videos som släpps tillsammans med låtarna.

Att han kommer från Stock­holmsförorten Vårby och känner till jämnåriga som rest till Irak och Syrien på "jihad" är en del av förklaringen till Josef Johanssons engagemang för människorna som drivits från sina hem av Islamiska staten.

– Sen har jag på youtube sett de här avrättningsfilmerna som spreds och som jag tror alla i min ålder sett. Det var filmer på halshuggningar som hade fler visningar än många kända musikvideos, säger han.

– Så det var olika saker som fick mig att inse hur sjuk situationen är och vilket folkmord som sker, vilken komplex situation det är och hur många offer det finns.

Tankar på att resa ner och ta till vapen för den kurdiska milisen, peshmergan, for genom Josef Johanssons huvud, men släpptes ganska snabbt. Att inte göra någonting alls var ändå inte ett alternativ.

– Jag kommer från en politisk familj, med påbrå från Tunisien och Afghanistan, och kände seriöst att jag inte kunde leva med att vara passiv när man ser vad som sker därborta – de bränner barn och begraver människor levande, det är en så sjuk nivå.

– Sen tänkte jag att det människor just nu behöver mest är pengar för att kunna skapa sig vettiga liv. Och jag har en ganska lyckad artistkarriär där jag är känd av folk och släpper låtar som drar in stora pengar åt skivbolagen. Kanske är det "kraften" jag ska använda.

Kontakten med EFS kom till stånd genom en tidigare manager. Beslutet att resa med på ett besök till Irak i somras togs inte lättvindigt, med tanke på säkerhetsriskerna. Men det var ändå något Josef Johansson kände att han måste göra.

– Jag kände att det kan bli lite oärligt när man talar om något man inte sett själv. Men nu när jag varit där vet jag hur extremt mycket gott pengarna gör för människorna där, säger han.

– De barn som vi träffade har bara de här centren att besöka för att få vara barn. Om de stängdes ner skulle de bara ha gatan. Vi var också i ett flyktingläger där många av barnen bodde. Där bor man kanske 17 personer i en liten trång barack, med brist på vatten och mycket annat.

EFS stöder organisationen Capni, som genom sitt projekt "Child friendly spaces" erbjuder barn från flyktingläger fritidsverksamhet, läxhjälp och i vissa fall även kristendomsundervisning.

Något som gjorde honom bedrövad, fast inte överraskad, var att se hur splittrade människor i Irak är. En splittring som många flyktingar sedan tar med sig till sina nya hemländer.

– När man kommer till Irak fattar man ganska snart hur många motsättningar det finns, och vilken grund det ger för att manipulera och skapa konflikter mellan människor av olika etnicitet och religion, säger Josef Johansson.

– Det är otroligt uppdelat, och så är det absolut i många svenska förorter också. När jag gick i skolan kunde en kurd inte hänga med en turk. Och hazarer från Afghanistan, som jag på min pappas sida, skulle helst inte umgås med andra än hazarer.

Josef Johansson, med mamma från Island och pappa från Afghanistan och Tunisien, vet hur det är att leva med flera identiteter, och talar bortsett från svenska och arabiska också en del dari och isländska.

– Det är sanslöst hur många möten som behövde ske för att just jag skulle stå här, säger han och skrattar.

– När folk frågar varifrån jag är så ber jag dem gissa. De är helt chanslösa, säger han.

Som ambassadör för Nineve­hjäl­pen har Josef Johansson ställt sig till förfogande för EFS för bland annat intervjuer som denna, och kommer hjälpa samfundets biståndsprojekt att synas i andra sammanhang än de vanliga.

De två låtarna som han fick inspiration till genom resan till Irak kommer till exempel att vara med på hans nästa album, som troligen släpps i februari.

– De kommer från ett ärligt och rent ställe i mig, och har något genuint i sig. Särskilt kul är att en av dem har fått en remix av Morten Pilegaard, som låg bakom en av förra årets största framgångar, "7 years".

Något han vill peka på i sina låtar är att det finns hopp, särskilt bland barnen.

– Många ser de här länderna som en krutdurk där det inte kan finnas något gott. Men det finns så mycket bra man kan göra, och god vilja också, säger Josef Johansson.

– De här centren som EFS stöttat är inte särskilt dyra att driva och ändå gör de så mycket gott. I en lokal som vi besökte hade IS härjat bara ett år tidigare. Nu dansade barnen där, hand i hand.

Jag kommer från en politisk familj, med påbrå från Tunisien och Afghanistan, och kände seriöst att jag inte kunde leva med att vara passiv när man ser vad som sker därborta – de bränner barn och begraver människor levande, det är en så sjuk nivå.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...