Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

Stjärnduo tog avstånd från M – kritiseras för politisering

Moderaterna använde First Aid Kits cover av Willie Nelsons ”On the road again” i ett inlägg på partiledaren Ulf Kristerssons Instagramsida. Det uppskattas inte av bandet – och partiet har nu plockat bort musiken. Händelsen väcker reaktioner i sociala medier och en debatt om politisering av musik.

Nyheter · Publicerad 18:07, 7 jan 2022

”Fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade sagt nej. Vi tar kraftigt avstånd från er. Vi tror på ett inkluderande samhälle, och anser att er politik bidrar till motsatsen”, skriver First Aid Kit i ett inlägg på Twitter.

Enligt M har partiet inte brutit mot några upphovsregler, men partiet har ändå plockat bort låten från Instagraminlägget.

”Vi har varit i kontakt med Sony Music och de bekräftar för oss att vi inte har gjort något fel genom att använda den musik som gjorts tillgänglig på Instagram. Ulf gillar att lyfta svenska artister men vi kommer såklart att respektera First Aid Kits vilja och ta bort musiken i inlägget, skriver Niklas Gillström, presschef hos Moderaterna, i ett mejl till TT.

Andreas Wendén, jurist på Sveriges kompositörer och textförfattare (Skap), vill inte kommentera det specifika ärendet.

– Men rent generellt har man som konstnär och upphovsperson en så kallad ideell rätt där man kan säga nej till att ens verk används i exempelvis politiska sammanhang.

First Aid Kits agerande har lett till många reaktioner i sociala medier.

”Bra att First Aid Kit markerar mot något de uppenbarligen varken sympatiserar med eller vill kännas vid”, skriver en person.

Flera personer visar sin sympati genom att påpeka att de ska lyssna på First Aid Kit, en av dem är barnombudsmannen (BO) Elisabeth Dahlin. Det möter i sin tur kritik av borgerliga debattörer, som menar att en myndighetsperson som BO inte ska ta politisk ställning.

Många debattörer är även kritiska till att First Aid Kit tar politisk ställning.

”Avståndstagandet bör rimligen gälla alla som röstar på Moderaterna och andra partier som First Aid Kit inte sympatiserar med? Det är inte särskilt inkluderande om man tänker efter”, skriver en person.

Journalisten Emanuel Karlsten skriver i Göteborgs-Posten att First Aid Kits tweet visar att ”kriget om populärmusiken har nått Sverige”.

”Genom att protestera mot användandet av en låt som inte ens är deras egen gör de sig själva till politiska spelare. Som säger att en viss politisk falang är ok, en annan inte”, skriver han och påpekar att detta har skett bland internationella artister tidigare.

”Deras uttalande tydliggör att deras musik är till för alla – utom riksdagens näst största parti”, avslutar Karlsten.

First Aid Kit består av systrarna Klara och Johanna Söderberg. Klara är gift med Michael Norberg Tot som är presskreterare åt Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier