Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Miljöpartites språkrör Märta Stenevi (MP). Foto: Christine Olsson/TT

Stenevi: Vill förbjuda kristna skolor – för religionsfriheten

För att värna religionsfriheten ska konfessionella friskolor förbjudas, hävdar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Hon vill inte säga vilket ansvar hennes parti har för elkrisen i Sverige, men anser att stora subventioner för energieffektivisering av hushållen är den bästa och snabbaste medicinen mot skenande elpriser, säger hon när Världen idag intervjuar henne inför valet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 10 sep 2022

Miljöpartiet har krympt som före detta regeringsparti och valrörelsen har varit en kamp för att nå upp över fyraprocentsspärren och därmed bli kvar i riksdagen.

Enligt de senaste opinionsmätningarna ser Mp ut att med nöd och näppe kunna klara sig. Att energikrisen blivit en av valets stora frågor och att partiet anklagas för att ha stor del i dagens bistra situation underlättar dock inte för språkröret Märta Stenevi.

Miljöpartiet får kritik i energifrågan, bland annat för synen på kärnkraft. Vilket ansvar skulle du säga att ni har för situationen som vi har i dag?

– Den situation vi har i dag beror framför allt på situationen i Europa och det faktum att vi har energikris i Europa, som i sin tur beror på att Putin strypt gasen och vi har sanktioner mot Ryssland. Det som vi hade behövt göra parallellt med avvecklingen av kärnkraft, som för övrigt alla partier var överens om, var att bygga ut den förnybara energiproduktionen och vindkraften, då hade vi haft en helt annan situation i elprisområde tre och fyra i dag.

Den snabba lösningen nu för att sänka elpriserna inför vintern är, enligt Miljöpartiet, att satsa på stora subventioner för hushållen att genomföra energieffektiviseringar.

– Det som händer om vi får bort topparna är att vi både kan sänka kostnaderna för de hushållen, men också kapa topparna i effekt och då sänka elpriserna för alla, menar Stenevi.

Hon berättar att hon kyrkligt sett främst har en relation till Svenska kyrkan där hon spenderat tid under sin uppväxt.

– Sedan är inte min relation till kyrkan aktiv utan jag har ägnat mitt vuxna liv åt att fokusera mer på människorna än på tron.

Miljöpartiet har svängt om konfessionella friskolor från att tidigare ha haft en positiv syn på mångfald i utbildningsväsendet. Har ni blivit mer kritiska till religion, eller har religionen blivit farligare?

– Friskolesystemet som vi drömde om handlade om mångfald och valfrihet. Friskolesystemet vi har fått är en marknadsskola som slår sönder utbildningssystemet på väldigt många sätt. De elever som hamnar på rätt ställe, som har föräldrar som ser till att de kan hamna på rätt ställe, har stora fördelar av det, men på bekostnad av många andra elever.

Även om det låter motsägelsefullt menar Stenevi att religionsfriheten är att av skälen till att Miljöpartiet vill förbjuda konfessionella friskolor.

– Skolan och skollagen är icke-konfessionell. Vi har möjlighet att ha skolor med konfessionella inslag som alternativ i utbildningen. Vi har de senaste åren sett exempel på när man inte har klarat den gränsdragningen.

– Den är väldigt viktig för oss därför att om man ska ha äkta religionsfrihet måste det finnas utrymme på en skola att utöva sin religion, oavsett vilken det är. Har man då starka konfessionella inslag som söker sig in i utbildningen då blir det väldigt svårt och då blir skolan inte längre jämlik, menar Märta Stenevi.

Jag har ägnat mitt vuxna liv åt att fokusera mer på människorna än på tron.

Märta Stenevi

46 år. Född i Lund, uppvuxen i Helsingborg.

Utbildad inom bland annat projektledning och litteraturvetenskap. Har arbetat flera år inom bokbranschen.

Föräldrarna är aktiva inom Svenska kyrkan, pappan är kyrkomusiker.

Var under mindre än ett år Sveriges jämställdhets- och bostadsminister.

Tog i början av 2021 över som språkrör i Miljöpartiet efter isabella Lövin.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10