När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

– Klimatet är en av de enskilt största utmaningarna för social rättvisa i dag, säger Jim Yong Kim, Världsbankens chef, enligt AFP. Foto: Hye Soo Nah / AP Photo / Scanpix

Stefan Swärd: Vi har ingen rätt att vara nonchalanta

Jordens klimat kan vara på väg att bli fyra grader varmare, varnar Världsbanken i en ny rapport. Om förutsägelserna skulle stämma, kan det innebära en framtida katastrof för miljontals människor. Pastor Stefan Swärd som länge följt klimatforskningen vill se en kristenhet som än mer höjer rösten för att värna Guds skapelse.

Nyheter · Publicerad 10:53, 21 nov 2012

Klimatforskare har länge pekat på en global uppvärmning, nu hävdar Världsbanken i en rapport att jordens klimat kan hålla på att bli fyra grader varmare. Det skulle sannolikt få förödande konsekvenser för framför ­allt fattiga och invånare i världens kuststäder. Temperaturhöjningen som man nu varnar för är dubbelt så hög som det mål länderna vid klimatmötet i Köpenhamn för tre år sedan kom överens om.
– Vi kommer aldrig att råda bot på världsfattigdomen om vi inte först hanterar klimatförändringarna. Klimatet är en av de enskilt största utmaningarna för social rättvisa i dag, säger Jim Yong Kim, Världsbankens chef, enligt AFP.

Stefan Swärd ser detta som en utmaning för kyrkan att ta fasta på.
– De rika länderna kan hantera och klara av detta, i Sverige får ett varmare klimat troligen relativt små effekter. Men i många andra länder kan det innebära stort lidande.
Som kristna ska vi ha blicken fäst på hoppet, att Jesus ska komma och upprätta allt och så också skapelsen, menar han. Men samtidigt behöver man höja rösten i klimatfrågan, precis som man gör i andra etiska frågor.
– Vi kan vara en profet­röst för det ofödda livet, värna familjen, arbeta mot fattigdom som en del av missionen, och samtidigt vara engagerade också i den här typen av frågor.
– Vi har ingen rätt att vara nonchalanta med den värld vi lever i, det är Guds skapelse och vi har ansvar inför Gud hur vi hanterar den. Det är en synd att fördärva skapelsen.
Swärd varnar för ett gnostiskt tänkande där naturen blir oviktig och räknas bort.
– Sedan måste vi komma ihåg att skadar vi naturtillgångar så skadar vi också människors möjlighet att överleva, säger han.

Huruvida en höjning med fyra grader är trolig, råder det delade meningar om. Men att varningarna som nu kommer ska tas på allvar verkar de flesta instämma i. Miljöminister Lena Ek (C) säger till TT att klimatmötet i Qatar i december nu blir allt viktigare.
– Det kanske blir den svåraste klimatförhandlingen någonsin. Vi ska avsluta den gamla regimen och kliva in i en ny klimatreglering för världen, samtidigt som forskningsrapporterna pekar på att det är dubbelt så svårt.
Miljöministern understryker att 21 av de 50 största ekonomierna i världen ännu inte lovat att minska sina växthusgasutsläpp.
– Det är klart att det betyder mycket att ett land visar att det går att förena god ekonomi med bra klimatpolitik. Men det gör vi ju redan. Det stora problemet är att de här 21 stora ekonomierna inte har lovat någonting, säger hon.

Vi behöver tala mer om Bibelns auktoritet

Ledare Kampen om bibeltron har ständigt pågått inom kristenheten de senaste 150 åren. När pingstväckelsen växte fram från 1907 och framåt var det en... lördag 14/12 00:00

I helgen firar vi Livets söndag

Debatt Människovärde Låt oss skapa ett samhälle där vi bejakar och främjar livet, både i dess början och i dess slutskede, uppmanar ett antal kristna ledare med anledning... fredag 13/12 11:24

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens... fredag 13/12 00:00

Vi ser tecken på det kommande riket varje gång Guds vilja sker.

Inför söndag Luk 3:1–15 Bland blommande mandelträd i bergsbyn Ein Kerem utanför Jerusalem möttes två gravida kvinnor, vars barn skulle förändra historien för... torsdag 12/12 00:00

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Min man drar sig undan vid konflikter, vad ska jag göra?

Familjefrågan Familjefrågan. Jag och min man är så extremt olika. Vid konfliktfyllda situationer drar han sig undan och vill vara i fred. Han pratar inte gärna om vad han känner... torsdag 12/12 00:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens...