Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

– Klimatet är en av de enskilt största utmaningarna för social rättvisa i dag, säger Jim Yong Kim, Världsbankens chef, enligt AFP. Foto: Hye Soo Nah / AP Photo / Scanpix

Stefan Swärd: Vi har ingen rätt att vara nonchalanta

Jordens klimat kan vara på väg att bli fyra grader varmare, varnar Världsbanken i en ny rapport. Om förutsägelserna skulle stämma, kan det innebära en framtida katastrof för miljontals människor. Pastor Stefan Swärd som länge följt klimatforskningen vill se en kristenhet som än mer höjer rösten för att värna Guds skapelse.

Nyheter · Publicerad 10:53, 21 nov 2012

Klimatforskare har länge pekat på en global uppvärmning, nu hävdar Världsbanken i en rapport att jordens klimat kan hålla på att bli fyra grader varmare. Det skulle sannolikt få förödande konsekvenser för framför ­allt fattiga och invånare i världens kuststäder. Temperaturhöjningen som man nu varnar för är dubbelt så hög som det mål länderna vid klimatmötet i Köpenhamn för tre år sedan kom överens om.
– Vi kommer aldrig att råda bot på världsfattigdomen om vi inte först hanterar klimatförändringarna. Klimatet är en av de enskilt största utmaningarna för social rättvisa i dag, säger Jim Yong Kim, Världsbankens chef, enligt AFP.

Stefan Swärd ser detta som en utmaning för kyrkan att ta fasta på.
– De rika länderna kan hantera och klara av detta, i Sverige får ett varmare klimat troligen relativt små effekter. Men i många andra länder kan det innebära stort lidande.
Som kristna ska vi ha blicken fäst på hoppet, att Jesus ska komma och upprätta allt och så också skapelsen, menar han. Men samtidigt behöver man höja rösten i klimatfrågan, precis som man gör i andra etiska frågor.
– Vi kan vara en profet­röst för det ofödda livet, värna familjen, arbeta mot fattigdom som en del av missionen, och samtidigt vara engagerade också i den här typen av frågor.
– Vi har ingen rätt att vara nonchalanta med den värld vi lever i, det är Guds skapelse och vi har ansvar inför Gud hur vi hanterar den. Det är en synd att fördärva skapelsen.
Swärd varnar för ett gnostiskt tänkande där naturen blir oviktig och räknas bort.
– Sedan måste vi komma ihåg att skadar vi naturtillgångar så skadar vi också människors möjlighet att överleva, säger han.

Huruvida en höjning med fyra grader är trolig, råder det delade meningar om. Men att varningarna som nu kommer ska tas på allvar verkar de flesta instämma i. Miljöminister Lena Ek (C) säger till TT att klimatmötet i Qatar i december nu blir allt viktigare.
– Det kanske blir den svåraste klimatförhandlingen någonsin. Vi ska avsluta den gamla regimen och kliva in i en ny klimatreglering för världen, samtidigt som forskningsrapporterna pekar på att det är dubbelt så svårt.
Miljöministern understryker att 21 av de 50 största ekonomierna i världen ännu inte lovat att minska sina växthusgasutsläpp.
– Det är klart att det betyder mycket att ett land visar att det går att förena god ekonomi med bra klimatpolitik. Men det gör vi ju redan. Det stora problemet är att de här 21 stora ekonomierna inte har lovat någonting, säger hon.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Äldre coronasjuka fick inte träffa läkare – ”vårdskandal”

Coronapandemin. Många äldre på äldreboenden som drabbats av covid-19 har under pandemin inte fått någon individuell... torsdag 26/11 12:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...