Nyheter

Stefan Salmonsson: Sorgeprocess väntar för många

Predikanten Stefan Salmonsson har i många år arbetat nära Ulf Ekman och han känner lättnad över att beskedet om Ulf Ekmans konvertering offentliggjorts. "När något kommer i ljuset är det alltid lättare att förhålla sig till det, även om man kan ha det jobbigt när det ljust", säger han.

Med sorg. Så reagerade predikanten Stefan Salmonsson när han förstod att hans mentor och pastor sedan 30 år tillbaka kommer att bli katolik. I en öppenhjärtig intervju berättar han om hur han upplevt den resa Ulf Ekman under ett decennium gjort i riktning mot Katolska kyrkan.

När Livets ords bibelskola startades 1983 var Stefan Salmonsson en av de första som anmälde sig. Efter bibelskoleåret blev han ungdomspastor i Livets ord, en tjänst han hade under flera år. Därefter har han varit pastor i Livets ord i Jönköping, och sedan några år tillbaka är han resande evangelist med bas i just Livets ord-församlingen i Jönköping.
För Stefan Salmonssons kristna liv har Ulf Ekmans betydelse varit enorm, berättar han.
– Jag var en ung man när jag mötte honom, och jag hade en längtan att få tjäna Gud och vandra med honom. Den undervisning som Ulf kom med blev en väldig hjälp för mig. Han var ju en katalysator som Gud använde för att få mig in i ett underbart rikt trosliv tillsammans med Herren.

När Ulf Ekman
2005 flyttade tillbaka till Sverige efter en tre år lång sejour i Israel, förstod Stefan Salmonsson att någonting hade förändrats i Ulf Ekmans syn på Katolska kyrkan. Själv har Ulf Ekman i efterhand berättat om en händelse i Israel som kom att prägla honom på djupet. En dag såg han ett olivträd som såg gammalt och dött ut, men när han gick närmre, upptäckte han att trädet inte alls var dött, tvärtom levde det. Upplevelsen kan ses som ett startskott för Ulf Ekmans utforskande av och närmande till Katolska kyrkan.
– Vi förstod ju väldigt tydligt att Ulf hade upptäckt någonting när han flyttade tillbaka. Våndan i att inte finna det gensvaret i mitt eget hjärta, har gjort att jag har fått hålla tillbaka eftersom jag inte kan dela de slutsatser Ulf Ekman har kommit fram till, säger Stefan Salmonsson.
– Det svåra i det hela har ju varit när jag själv inte kunnat finna någon sanktion i hjärtat för vissa saker som Ulf har bejakat, och att förhålla mig till det.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS