Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Stefan Löfven: Sverige är en vän till Israel

Stefan Löfven (S) talade varmt om Israels utveckling när landets 70-årsdag firades i Berwaldhallen i Stockholm på tisdagen. – Kära Israel, grattis på födelsedagen, sade statsministern i sitt tal.

Nyheter · Publicerad 17:00, 25 apr 2018

Israels ambassadör i Sverige Ilan Ben-Dov inledde kvällen med att berätta om hur det gick till för 70 år sedan när David Ben-Gurion utropade den judiska staten.

– De senaste 70 åren har vi byggt en stabil demokrati, den enda demokratin i Mellanöstern. Vi har byggt ett vibrerande, pluralistiskt samhälle och en blomstrande kultur.

Han konstaterade att Israel än i dag är omgivet av krafter som vill utplåna den judiska staten.

– Vårt budskap till dem är tydligt och klart: Vi är här för att stanna. Och vi kommer att försvara oss mot mullorna, jihadisterna och en kultur av hat.

Under kvällen medverkade bland andra flera talangfulla unga israeliska musiker. På plats var också Sveriges statsminister Stefan Löfven. I sitt tal fokuserade han inte minst på de historiska band som knutits mellan Sverige och Israel.

– Den svenska solidariteten med den nybildade judiska staten var stark redan från början, sade han.

– Våra länder har haft sina åsiktsskillnader, vi är gamla vänner och liksom gamla vänner har vi i stunder varit oense. Vi tvekar inte att utmana och ifrågasätta varandra, så som gamla vänner gör.

– Men även när vi har olika synsätt vill jag att ni ska veta detta: Sverige är en vän till Israel. Israel har legitima behov av säkerhet och vi står emot dem som ifrågasätter Israels existens.

Statsministern talade också om att man arbetar tillsammans mot antisemitismen, vare sig den kommer från högerextremister, vänsterextremister eller radikala islamister.

– Min regering kommer att göra allt för att judar i Sverige ska vara säkra.

Han berörde också vikten av att hålla minnet av Förintelsen vid liv och att aldrig glömma det fasansfulla som judarna utsattes för.

Statsministern berömde vidare Israel för att ligga i framkant av forskning, innovation och teknisk utveckling och betonade hur viktig Israel är som samarbetspartner för Sverige på dessa och andra områden.

– Kära Israel, grattis på födelsedagen, jag önskar er framgång och fred, avslutade Stefan Löfven sitt tal.

Anförandet möttes av applåder och en hel del positiva reaktioner på sociala medier. En som inte är lika positiv är Ulf Cahn på Förenade Israelinsamlingen. Han skriver på Facebook:

”För det första är vänskap ömsesidigt. Sverige och regeringen må se Israel som en vän, men Israel ser inte längre Sverige som en vän. För det andra kan man inte vara en vän mellan fyra väggar och något annat i offentligheten.”

Cahn tycker att talets innehåll i sig var bra, men att budskapet inte håller när man ställer det mot verkligheten.

”När Löfven kallar Israel sin vän, men samtidigt har en annan vän (palestinierna och Abbas) som man stödjer ekonomiskt, oavsett att denna andra vän hugger vännen Israel i ryggen, då är man ingen vän till Israel”, skriver han.

– Men även när vi har olika synsätt vill jag att ni ska veta detta: Sverige är en vän till Israel. Israel har legitima behov av säkerhet och vi står emot dem som ifrågasätter Israels existens.

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10