Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Stefan Löfven. Foto: TT

Stefan Löfven (S): Hamas bär ansvar

På sin Facebooksida har Stefan Löfven klargjort att han håller Hamas ansvariga för beskjutningarna mot Israel. Det har skapat stora rubriker i svenska medier.

Nyheter · Publicerad 15:22, 13 jul 2014

”Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missil­attacker mot Israel. Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig. Det är en enorm tragik att våldet eskalerar. Det är de civila som drabbas hårdast. Äntligen ett enigt FN-säkerhetsråd som uppmanar till nedtrappning och eldupphör. Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet.”

Så skrev Stefan Löfven på sin Facebooksida, ett inlägg som fick över 2000 kommentarer på bara några timmar.

Många har reagerat kraftigt mot Löfvens uttalande, bland annat den förre vänsterledaren Lars Ohly som skriver på Twitter att ”Löfven fördärvar arvet efter Palme”.

Men Löfvens inlägg har också fått nära 3000 gilla-klick och många hyllar s-ledaren för att hans ställningstagande.

En kommentar lyder:
”Hamas kommer inte ge sig förrän varenda jude är död. Liksom nazisterna behövde få stryk för att vinna freden i Europa, måste Hamas bort för att vinna freden i MÖ.”

Tidigare socialdemokratiska partiledare har haft olika åsikter i Mellanösternfrågan. Olof Palme intog ofta en kritisk hållning till Israel medan Göran Persson hade en liknande hållning som Löfven.

Bitte Assarmo
redaktionen@varldenidag.se

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier