Sänd ditt bröd över vattnet för med tiden får du det tillbaka.
Predikaren 11:1

Världen idag

Stefan Löfven. Foto: TT

Stefan Löfven (S): Hamas bär ansvar

På sin Facebooksida har Stefan Löfven klargjort att han håller Hamas ansvariga för beskjutningarna mot Israel. Det har skapat stora rubriker i svenska medier.

Nyheter · Publicerad 15:22, 13 jul 2014

”Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missil­attacker mot Israel. Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig. Det är en enorm tragik att våldet eskalerar. Det är de civila som drabbas hårdast. Äntligen ett enigt FN-säkerhetsråd som uppmanar till nedtrappning och eldupphör. Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet.”

Så skrev Stefan Löfven på sin Facebooksida, ett inlägg som fick över 2000 kommentarer på bara några timmar.

Många har reagerat kraftigt mot Löfvens uttalande, bland annat den förre vänsterledaren Lars Ohly som skriver på Twitter att ”Löfven fördärvar arvet efter Palme”.

Men Löfvens inlägg har också fått nära 3000 gilla-klick och många hyllar s-ledaren för att hans ställningstagande.

En kommentar lyder:
”Hamas kommer inte ge sig förrän varenda jude är död. Liksom nazisterna behövde få stryk för att vinna freden i Europa, måste Hamas bort för att vinna freden i MÖ.”

Tidigare socialdemokratiska partiledare har haft olika åsikter i Mellanösternfrågan. Olof Palme intog ofta en kritisk hållning till Israel medan Göran Persson hade en liknande hållning som Löfven.

Bitte Assarmo
redaktionen@varldenidag.se

I Guds närhet skapas en innerlig längtan efter att bli mer lik Jesus Kristus.

Ledarkrönika I församlingsgemenskapen sker tillväxt och fruktbärande i våra liv. För att detta ska ske är... torsdag 28/1 00:30

Därför vaccinerar inte Israel de palestinska araberna

Israelkommentar Israels framgångsrika vaccinations­kampanj mot corona­viruset har fått stor uppmärksamhet världen... torsdag 28/1 00:20