Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Stefan Löfven kan röstas fram till statsminister på onsdag, men han väntas få svårt att ena Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i sakpolitiska frågor. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Stefan Löfven gör comeback – men nya kriser hotar

Stefan Löfven kan snart vara tillbaka på jobbet som statsminister. Men hans problem är inte över. I höst hotar nya kriser för regeringen.

Nyheter · Publicerad 14:24, 6 jul 2021

För två veckor sedan röstades S-ledaren Stefan Löfven bort i en misstroendeomröstning i riksdagen. På onsdag kan han väljas till statsminister igen.

Det står klart sedan riksdagens talman Andreas Norlén föreslagit Löfven som statsminister. Väljs Löfven på onsdag kan en ny rödgrön regering vara på plats redan på fredag.

Som det ser ut nu kommer Löfven inte att få 175 eller fler röster emot sig, därmed skulle han klara kravet för att bli vald. Både V och C har sagt att de kommer att släppa fram honom.

Däremot har den politiska vilden Amineh Kakabaveh – tidigare V – ännu inte gett klart besked om hur hon ska göra. I det oerhört jämna parlamentariska läget som råder kan hennes röst vara den som avgör vem som blir ny statsminister.

Under helgen har Löfvens ansträngningar mest handlat om att få Centerpartiet att släppa fram honom som statsminister. Det har lyckats i utbyte mot löften om reformer i centerpartistiska hjärtefrågor – stärkt äganderätt för skogsägare, ett mer flexibelt strandskydd och att fullfölja reformen om arbetsrätten.

Efter helgens förhandlingar fanns en preliminär överenskommelse som partiledare och språkrör skulle förankra i sina respektive partier.

S och C sade ja, men Miljöpartiets partistyrelse sade nej till överenskommelsen.

Trots nejet tänker MP rösta ja till Löfven, men därefter vill partiet förhandla vidare om skog och strandskydd.

För Stefan Löfven kan konflikten mellan C och MP innebära nya problem. Men han spelar ner betydelsen av MP:s nej.

– I en regering har du tusentals och åter tusentals frågor som hanteras. Jag är säker på att vi kommer att lösa det här också, säger Stefan Löfven.

Ett annat problem för Löfven är att han inte har säkrat stöd för regeringens budget i höst. Blir regeringen nedröstad har han sagt att han avgår – därmed kan det bli en ny regeringskris framåt advent.

Centerpartiets nya linje är att inte längre budgetförhandla med regeringen, eftersom man inte vill förhandla med V. Centern ska i stället lägga en egen budget i höst.

Löfven kan dock komma att behöva både Vänsterns och Centerns ja-röster för sin budget.

C-ledaren Annie Lööf uppger att C kommer att rösta på sin egen budgetmotion. Men när den har fallit och det blir en eventuell slutvotering mellan regeringens budget och en budgetmotion från M och KD, så ger Lööf Löfven en öppning.

– Vill regeringen få gehör för sin budget under hösten så måste den ha ett bra politiskt innehåll och inte vara förhandlad med Vänsterpartiet, säger hon.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00