Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Stefan Gustavsson: Inte fel att som kristen äta halal-kött

Maten kan varken föra oss närmre eller längre bort från Gud, menar Stefan Gustavsson apropå debatten om halal-kött. – Det är en ickefråga för en kristen, säger han.

Nyheter · Publicerad 11:01, 27 jan 2017

Den senaste veckan har Världen idag skrivit ett antal artiklar om halal-kött. Det har bland annat handlat om vart halal-certi­fierings­pengarna tar vägen, om att svenska invånare köper allt mer halal-kött och om att halal-kött förekommer på svenska restauranger.

Nu är frågan hur man som kristen ska förhålla sig till halal-kött.

– Det finns två sidor av den här saken, säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen.

– Det ena är att man som kristen är för religionsfrihet: Vi är villiga att ge alla människor frihet och rättighet att utöva sin religion.

Ger vi inte andra rätt att utöva sin religion, kan vi inte själva kräva att utöva vår religion, menar han.

– Den andra frågan är: Kan vi som kristna äta kött som slaktats i överenskommelse med en annan religion? Här ger Paulus tydliga råd i 1 Korintierbrevet.

Stefan Gustavsson berättar att det fanns ett tempel i Korinth, där det slaktades stora mänger djur till olika gudar. Resterna från offren såldes sedan på marknaden, och nu undrade de kristna om det var okej att äta detta kött.

– Paulus är tydlig. Han säger: Det finns inga avgudar. De är inte verkliga.

Det var med andra ord fritt fram för de kristna att äta köttet. Den enda förbehållningen var om det fanns kristna med ”svagt samvete” – då skulle man undvika att äta köttet för att inte bli till deras fall.

Som kristen behöver man alltså inte titta noggrant på förpackningen i butiken eller fråga om köttet på restaurangen?

– Nej, jag tycker inte att det finns några andliga skäl. Däremot kan man ta reda på vad en halal-slakt innebär, på vilket sätt djuret är slaktat och så, lika väl som man kan kolla upp om en vara är besprutad, säger Stefan Gustavsson.

Han påpekar att det i Bibeln står att Guds rike inte har med mat och dryck att göra.

– Vi har inga regler gällande detta. Det är en ickefråga för en kristen. Principiellt kan maten varken föra oss närmre eller längre bort från Gud. Guds rike handlar om frihet och glädje i den helige Ande, säger han.

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier