Nyheter

Stefan Gustavsson: Inbyggd kritik mot rörelsen

Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, SEA.

Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, ser en problematik med att Ulf Ekman går in i katolska kyrkan i sin strävan efter kristen enhet. Samtidigt uttrycker han respekt för Ulf och Birgitta Ekmans personer och gärningar.

"Ulf Ekman är, alla kontroverser längst vägen till trots, den tveklöst mest dynamiske och inflytelserike kristne ledaren vi haft i Sverige under det senaste halvseklet", skriver Stefan Gustavsson, som inte anser att paret Ekmans besked kom som någon överraskning.
Han redogör sedan för en rad frågor där de evangeliska delar syn med katolikerna, både i så kallade moralfrågor och grundläggande trosfrågor, men framhäver även skillnaderna:
"Det gäller frälsningsfrågan där vi inte är överens om betydelsen av rättfärdiggörelse genom tro, det gäller auktoritetsfrågan där vi inte är överens om förhållandet mellan Skrift och tradition och det gäller kyrkosynen där vi inte är överens om att Kristi kropp har en synlig organisatorisk struktur som leds från Rom, för att nämna några av de viktigaste frågorna. Dessa i sin tur leder till olika synsätt i frågor som rör Maria, helgonen, skärselden, sakramenten m.m.".

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS