Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Statsvetare: ”Snacket vid kyrkkaffet” viktigt för KD

Samtal med Sverigedemo- kraterna och utspel mot mångkultur. Kristdemokraternas profilering den senaste tiden innebär en utmaning för partiets kärnväljare, där många har en generös syn på migrationspolitiken. Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson frågar sig nu hur ”elastisk” denna grupp är.

Nyheter · Publicerad 08:20, 12 jul 2019

”Snacket vid dagens kyrkkaffe kan bli avgörande för hur flitigt kyrkobesökande starkt övertygade KD-anhängare väljer att förhålla sig till partiledningens nya budskap. Den forskningsmässigt intressanta frågan är: Hur ’elastiskt’ är partianhängarskapet i det här fallet?”

Så skriver Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, på twitter. Han menar att starkt övertygade partianhängare som befinner sig i korstryck mellan en egen åsikt och partiledningens position, i detta fall i migrationsdebatten, kan agera på olika sätt.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....