HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Göran Hägglund på Kristdemokraternas valvaka på Nalen, valnatten i september 2014. Foto: Fanni Olin Dahl / TT

Statsvetare: "Hägglund har navigerat skickligt och stärkt sin ställning"

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö ger sin syn på vad Göran Hägglund har betytt för Kristdemokraterna, och hur hans eftermäle kan komma att se ut.

Nyheter · Publicerad 17:39, 29 jan 2015

Är det oväntat att Göran Hägglund avgår nu?
– I det korta loppet är det väl ingen som hade väntat sig att det skulle komma just nu. Men däremot var det en fråga om han skulle sitta mandatperioden ut eller inte.

Vad har Göran Hägglund betytt för KD under sin elva år som partiledare?
– Han har varit viktig för att hålla ihop partiet. Det har varit slitningar och delvis missnöje med opinionsutvecklingen. Det har också varit öppna konflikter, till exempel med Mats Odell. Det har varit ideologiska splittringar i olika sakfrågor. Där har han navigerat skickligt och stärkt sin ställning. Nu har han också själv kontrollen över när han slutar. Göran Hägglund har även varit en viktig del av alliansbygget. Partiet har aldrig haft så mycket makt i svensk politik som under hans period; åtta år i regering.

Vad blir hans eftermäle?
– Det är alltid svårt att bedöma när någon avgår. Det ser man ofta i perspektiv. Han kommer alltid att vara i någon slags skugga av Alf Svensson som satt så länge. Men jag tror att det handlar om kopplingen till alliansen, förmågan att kompromissa, förmågan att få sakpolitiska framgångar. Och så har han varit en populär person och framstått som en mänsklig politiker, även utanför partiet.

KD har tappat väljare i varje riksdagsval sedan 2002. I höstas höll partiet på att trilla ur riksdagen. Hur tung blir uppgiften att vända på den här utvecklingen för den nya partiledaren?
– Det är klart att det är ett läge i svensk politik som är ganska besvärligt för många partiet. Det är många partier som konkurrerar om lika många väljare som det funnits tidigare. Förr om åren kunde småpartierna ha runt åtta, nio procent. Nu är det många partier som befinner sig strax över fyra procent.

– Det handlar om delvis om att fylla tomrummet som Moderaterna har skapat. De har gett utrymme åt en konservatism inom svensk borgerlighet som de har lämnat. Där är ju KD delvis med familjepolitiken. Nu behöver man hitta sätt att formulera den politiken på ett nytt sätt som uppfattas som attraktivt av fler.

– Det har också funnits en tveksamhet kring partiets ideologiska riktning; i vilken grad man är konservativ eller liberal. Det är den spänning som finns i hela borgerligheten, mellan det konservativa och det liberala.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Andreas Johansson Heinö. Foto: Timbro

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...