Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Protesterna var livliga när en bulldozer kom för att påbörja rivningen av byn Khan al-Ahmar i början av juli. Högsta domstolen har nu prövat fallet på nytt och har inte ändrat sitt beslut. Foto: Majdi Mohammed / AP / TT

Starkt motstånd mot rivning av beduinsk landsortsby

Nyheter · Publicerad 08:47, 12 sep 2018

Kontroversen kring den beduinska byn Khan al-Ahmar har pågått i åratal. Men efter att Israels Högsta domstol i maj beslutade att byn var olagligt byggd och gav myndigheterna rätt att riva byggnaderna, har reaktionerna varit starka, särskilt i europeiska länder.

I dag, onsdag, löper det temporära uppskovet av rivandet ut.

Khan al-Ahmar ligger precis vid huvudvägen från Jerusalem till Döda havet. Det bor omkring hundra personer i byn, som mest består av plåtskjul och tält. Men där finns också en skola som byggts med hjälp av italiensk finansiering. Även EU har investerat i Khan al-Ahmar.

Beduinerna tillhör Al-Jahalin­klanen, och det var först något år efter Osloavtalet som byn antog en mer permanent form. Khan al-Ahmar ligger i område C, som enligt Oslo­avtalet står under full israelisk kontroll.

Israel har förberett ett område någon kilometer närmare Jeru­salem, i Abu Dis, till vilken beduinerna ska flyttas. Där har staten investerat flera miljoner i infrastruktur, såsom ström, avlopp, vatten och vägar, men beduinerna vägrar alltså att flytta.

Den israeliska människorättsorganisationen Betzelem hävdar att det är en krigsförbrytelse att tvångsflytta beduinerna. De får medhåll av EU:s utrikespolitiska chef, Frederica Mogherini, som tillägger att ”Khan al-Ahmar-samhället är känsligt beläget i område C och är av strategisk vikt för att bevara det territoriella sammanhanget för en palestinsk stat.”

Hon har bett Israel ompröva sitt beslut att riva byn.

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Boråspastorer avtackas efter 30 år i samma församling

Stafettväxling. I helgen avtackas Peder Teglund som pastor för Borås Kristna Center, en församling han grundade för 30 år sedan. Samtidigt installeras hans ersättare...