Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Ulf Ekman talade under förra helgen på en katolsk konferens i Krakow. Foto: Livets ord

”Starkaste jag upplevt på länge”

Under förra helgen gick konferensen Forum för evangelisation av stapeln i polska Krakow. En katolsk konferens med 1 100 delegater som syftar till att mobilisera för evangelisation och mission. Konferensen är ett uttryck för den karismatiska rörelse som just nu går igenom katolska kyrkan. 

Nyheter · Publicerad 10:52, 22 nov 2013

Forum för evangelisation har på senare år vuxit kraftigt och också vunnit acceptans inom de mest centrala kretsarna i katolska kyrkan. Inbjudare till konferensen var en katolsk biskop och fyra biskopar närvarade. Självaste kardinalen i Krakow invigde konferensen.
Temat för konferensen var ”Hela evangeliet i hela kroppen till hela världen”. Konferensen vänder sig främst till präster och lekmän inom den katolska kyrkan, men bland talarna fanns också tre protestanter med, däribland Livets ord-pastorn Ulf Ekman. Utöver honom fanns även en representant från europeiska grenen av Ung-dom med uppgift och en missionär från Östeuropa med på talarlistan.

Ulf Ekman hade ombetts att tala om tre ämnen på dagtid. Dels om den helige Andes nådegåvor i evangelisationens tjänst, dels om hur man predikar i den helige Andes kraft och dels om enhetens betydelse för evangelisation och mission. Under ett kvällsmöte i Krakows basilika predikade han på temat ”Omvänd er så skall ni få den helige Ande som gåva”. Ämnen som av de flesta inte uppfattas som särskilt ”katolska”. Men när Världen idag når Ulf Ekman är han tagen av öppenheten och den positiva responsen.
– Det var förunderligt att vara med. Jag upplevde en oerhörd hunger efter Anden, efter nådegåvorna och efter mission och evangelisation, säger han.
Ulf Ekman berättar om kvällsmötena, där över 2 000 personer samlades i en proppfull basilika, som en blandning av liturgiska inslag och sång i Anden. Och förbön för varenda person i basilikan. Han jämför med sjuttiotalets Katarinakonferenser för att beskriva miljön.
– Det var faktiskt den starkaste konferens jag upplevt på länge. En totalt Jesuscentrerad, kärleksfull och karismatisk miljö som jag önskar att många av mina predikantvänner skulle få smaka mer av.

Något som berörde Ulf Ekman särskilt var när tre präster kom fram efter kvällsmötet i basilikan och ville ha förbön för att kunna predika mer kraftfullt i den helige Ande.
– Det finns en stor längtan i de här sammanhangen att lära sig mer om och få prov på det vi brukar kalla för kerygmatisk, eller proklamerande, förkunnelse. Jag säger inte att de inte alls har detta och att vi levererade det, men vi kunde i alla fall bidra med något här.

Under konferensen fanns det även utrymme för några paneldebatter och Ulf Ekman medverkade i två av dem. En behandlade huruvida katolska kyrkan håller på att ”protestantifieras”.
– Det var nästan lite komiskt när en biskop berättade att de blir anklagade för att ”protestantifieras”, men att han också hade förstått att Ulf där hemma blir beskylld för att ”katoliceras”, berättar Ulf Ekman.

Upplever du att diskussionerna är ungefär samma där som här, fast i motsatt riktning?
– Ja, så är det och jag tror vi behöver förstå att detta är ett större skede, där vi upplever att vi behöver varandra och att vi också handfast kan dela med oss av det vi har till varandra. Men att det också ifrågasätts.
När Ulf Ekman ska kommentera den debatt om närmande till katolska kyrkan som varit i Sverige så använder han bilden av de punktteckningar som finns för barn, där man drar streck mellan olika numrerade punkter.
– Om man har upptäckt vissa av punkterna, men är för snabb med att förbinda dem och dessutom gör det i fel ordning så kommer det bli ett monster och inte en vacker häst, eller vad det nu var tänkt att föreställa, säger han.

Så du menar att en del drar förhastade slutsatser?
– Ja, jag skulle vilja mana till större försiktighet att dra streck mellan olika punkter och i stället kliva upp ur skyttegravarna och visa en större öppenhet för vad olika sammanhang har att bidra med i Kristi kropp.
Ulf Ekman menar att konferensen i Krakow är ett uttryck för det enhetsarbete som han själv varit pådrivande i under många år. Och när han ska beskriva punktteckningens motiv, vad enhetsarbetet handlar om, så talar han om ett givande och tagande.
– Det här handlar om att vi upptäcker att vi behöver varandra som syskon, att vi i kärlek ser till vad Gud har gett till olika delar av Kristi kropp och att vi vågar sträcka oss efter vad Gud har gett till våra syskon.
Ulf Ekman är ombedd att komma tillbaka och tala under den prästkonferens som äger rum hösten 2014.

Lukas Berggren
lukas.berggren@varldenidag.se

Över 200 000 visningar av ”The blessing”

Musik. Den svenska versionen av välsignelsesången ”The Blessing”, sjungen av en ekumenisk virtuell kör på... onsdag 25/11 15:00

Vi får inte glömma bort att vi är fria i Kristus!

Arbetslivskrönika Inom ICCC, den Internationella kristna handels­kammaren, ser vi det som ett nyckeluppdrag från Gud... onsdag 25/11 00:00

Jag vågar inte möta sorgen efter pappas död, vad ska jag göra?

Familjefrågan Hej Karin! Jag är rädd för att känna. Jag har inte vågat sörja min pappa, som hastigt gick bort för...

När ryktet är bättre än vi förtjänar – brevet till Sardes

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 6/8). ”Du har namn om dig att du lever, men du är död” (Upp 3:1). Detta måste vara några av Nya...