Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Starka reaktioner: ”Sveriges modigaste man”

Bestörtning, sorg och kritik. Reaktionerna på konstnären Lars Vilks död är många.

”Han förtjänade ett bättre öde än detta. Ett bättre öde än han fick i Sverige, där många av de som borde ha hållit honom om ryggen i stället svek när det verkligen gällde”, skriver Ivar Arpi.

Nyheter · Publicerad 13:21, 4 okt 2021

”Sveriges modigaste man är död. Lars Vilks död är en stor förlust för oss alla.”

Det skriver Vebjörn Selbekk, i dag chefredaktör för norska tidningen Dagen, på Twitter. Selbekk var en av dem som 2006 valde att publicera de omtalade Muhammed­karikatyrerna i norska tidningen Magazinet. Det ledde till en internationell storm och han fick motta hundratals dödshot.

Skribenten Ivar Arpi är en av flera som ifrågasätter kulturetablissemangets ovilja att stå upp för Vilks yttrandefrihet.

”Han borde ha fått upprättelse. Nu är han död. Fruktansvärt tragiskt”, skriver Arpi på Twitter.

Sofie Löwenmark som granskar islamism på stiftelsen Doku skriver i samma forum:

”Ser hur det strömmar ut glada tillrop från islamister i olika kanaler. Det är egentligen för motbjudande för att kommentera just nu, men det måste trots allt sägas. Lars Vilks är död men det islamistiska hotet lever.”

Nyheten om Vilks och polisernas död har rapporterats i hela världen.

”Det sorgligaste med Lars Vilks historia är att islamisterna vann. Han blev persona non grata. För farlig för att bjudas in och för farlig för att ställas ut. Rondellhunden har publicerats i svenska medier som stöd för hans – och i förlängningen allas – yttrandefrihet, men gångerna är lätträknade”, skriver Karin Olsson i Expressen.

Kulturminister Amanda Lind uttrycker sitt stöd, och kallar nyheten om Vilks bortgång för ”oerhört tragisk”, rapporterar TT.

Även statsminister Stefan Löfven kommenterar hans bortgång på Twitter:

”Vilks har tvingats leva i ofrihet pga att han nyttjade sin yttrandefrihet och poliserna jobbade för att skydda honom. Mina tankar finns hos de anhöriga, vänner och kollegor.”

– Många i Sverige var fega när det gällde Lars Vilks, säger journalisten och författaren Niklas Orrenius till TT.

– Man tystnade fast han egentligen var i en fruktansvärd situation och hotades av rörelser som egentligen hotar oss alla, och som allra mest kanske är ett hot mot minoriteter som judar och shiamuslimer.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00