Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Starka reaktioner: ”Sveriges modigaste man”

Bestörtning, sorg och kritik. Reaktionerna på konstnären Lars Vilks död är många.

”Han förtjänade ett bättre öde än detta. Ett bättre öde än han fick i Sverige, där många av de som borde ha hållit honom om ryggen i stället svek när det verkligen gällde”, skriver Ivar Arpi.

Nyheter · Publicerad 13:21, 4 okt 2021

”Sveriges modigaste man är död. Lars Vilks död är en stor förlust för oss alla.”

Det skriver Vebjörn Selbekk, i dag chefredaktör för norska tidningen Dagen, på Twitter. Selbekk var en av dem som 2006 valde att publicera de omtalade Muhammed­karikatyrerna i norska tidningen Magazinet. Det ledde till en internationell storm och han fick motta hundratals dödshot.

Skribenten Ivar Arpi är en av flera som ifrågasätter kulturetablissemangets ovilja att stå upp för Vilks yttrandefrihet.

”Han borde ha fått upprättelse. Nu är han död. Fruktansvärt tragiskt”, skriver Arpi på Twitter.

Sofie Löwenmark som granskar islamism på stiftelsen Doku skriver i samma forum:

”Ser hur det strömmar ut glada tillrop från islamister i olika kanaler. Det är egentligen för motbjudande för att kommentera just nu, men det måste trots allt sägas. Lars Vilks är död men det islamistiska hotet lever.”

Nyheten om Vilks och polisernas död har rapporterats i hela världen.

”Det sorgligaste med Lars Vilks historia är att islamisterna vann. Han blev persona non grata. För farlig för att bjudas in och för farlig för att ställas ut. Rondellhunden har publicerats i svenska medier som stöd för hans – och i förlängningen allas – yttrandefrihet, men gångerna är lätträknade”, skriver Karin Olsson i Expressen.

Kulturminister Amanda Lind uttrycker sitt stöd, och kallar nyheten om Vilks bortgång för ”oerhört tragisk”, rapporterar TT.

Även statsminister Stefan Löfven kommenterar hans bortgång på Twitter:

”Vilks har tvingats leva i ofrihet pga att han nyttjade sin yttrandefrihet och poliserna jobbade för att skydda honom. Mina tankar finns hos de anhöriga, vänner och kollegor.”

– Många i Sverige var fega när det gällde Lars Vilks, säger journalisten och författaren Niklas Orrenius till TT.

– Man tystnade fast han egentligen var i en fruktansvärd situation och hotades av rörelser som egentligen hotar oss alla, och som allra mest kanske är ett hot mot minoriteter som judar och shiamuslimer.

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier