Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Israels ambassadör Isaac Bachman har skrivit ett öppet brev till TV4. Bilden är från 2012. Foto: Claudio Bresciani / TT

Starka reaktioner på TV4:s beslut att ta bort Israel-avsnitt

Nyheten om att TV4 plockat bort Israel-avsnittet av programmet "Tina på besök" har fått den israeliska ambassadören Isaac Bachman att reagera. I ett öppet brev kallar han kanalens beslut för "en ohållbar position av partiskhet och censur".Även i sociala medier är reaktionerna starka.

Nyheter · Publicerad 21:35, 4 mar 2015

Efter Världen idags artikel i tisdags om att TV4 valt att ta bort Israel-avsnittet av "Tina på besök" från sin hemsida, har reaktionerna i sociala medier varit starka.

I programmet benämner tv-kocken Tina Nordström Jerusalem som "Israels hjärta". Det var efter påtryckningar från organisationen Palestinagrupperna som TV4 förklarade att kanalen brustit i rutinerna i och med att man valt att reprisera programmet i söndags, trots att man fått "ett fåtal reaktioner" när programmet sändes första gången i höstas.

På Twitter skriver prästen och debattören Annika Borg:

"Extrema aktivister påverkar TV4, får man ens nämna Israel? Palestinagrupperna m Wester o Ormestad sätter agenda, oacceptabelt"

Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) skriver på Twitter:

"Denna censur så fort man får kritik förstår inte".

I samma forum skriver debattören debattören Rebecka Weidmo Uvell:

"Hej @TV4! Har ni tagit bort Mat-Tina för att extremister kräver det så borde ni SKÄMMAS. Hoppas alla nu byter kanal".

På Världen idags Facebook-sida har många läsare kommenterat under länken till artikeln. Ett par av kommentarerna är:

"Trams, Jerusalem är själva essensen i den judiska staten och får man inte säga det så böjer man sig för dem som vägrar erkänna Israels rätt att existera!"

Och:

"Kan detta verkligen vara sant? Jerusalem är ju hjärtat i Israel. Dax att bojkotta Tv4 kanske."

På onsdagen skrev Israels ambassadör till Sverige, Isaac Bachman, ett öppet brev till TV4.

"Frasen 'Jerusalem är Israels hjärta' ... är uppenbart inte ett politiskt uttalande att tvista om – den är ett uttryck för en känslomässig centralitet som Jerusalem har för de flesta israeler och de flesta judar. I sig själv utesluter den [frasen] inte ett parallellt uttalande med hänvisning till palestinierna. Inte ens de som uttrycker idén att Jerusalem borde vara huvudstad för två folk skulle drömma om att förneka det faktum att Jerusalem kommer fortsätta vara "Israels hjärta", skriver Bachman och fortsätter:

"Bara om man helt och hållet förnekar den judiska statens grundläggande legitimitet, kan man komma till slutsatsen att hänvisningen i fråga är oacceptabel eller på något sätt skadlig för palestinierna."

I slutet av sitt brev skriver Isaac Bachman att han är "övertygad om att TV4 vid närmare eftertanke kommer ha det goda omdömet att backa från en sådan ohållbar position av partiskhet och censur".

Världen idag har sökt TV4:s presschef Malin Lindborn för en intervju. I ett sms skriver hon på onsdagseftermiddagen att frågor kan mejlas, eftersom hon sitter upptagen.

I ett senare sms skriver hon:

"Situationen i Mellanöstern är något som vi regelbundet rapporterar om heltäckande från alla olika perspektiv i våra nyhetssändningar. Men våra matprogram är inte ett forum för att spegla politiska konflikter. Eftersom programmet blivit centrum för en sådan diskussion har vi valt att plocka bort det." 

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Artikeln uppdaterades 2015-03-05, klockan 16.21.

Läs också:
TV4 tar bort Israel-avsnitt
TV4: Därför tog vi bort Israel-avsnittet

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Piensohos bibelstudier väcker sorg hos medlemmar i Filadelfia

Stockholm. Bibelstudierna ”Brännande frågor”, där Niklas Piensoho ifrågasatt den klassiska kristna synen på... torsdag 30/3 10:12

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00