Nyheter

Stark kristen röst i Almedalen

Denna vecka samlas politiker, media, lobbyorganisationer och andra intresserade till den årliga Almedalsveckan i Visby. Sedan starten 1968 har veckan vuxit enormt. Bara sedan förra året har antalet arrangemang vuxit med 23 procent, till hela 1814 programpunkter. 930 olika arrangörer samsas om utrymmet i Visby, så det är inte enkelt att hitta en lokal för den som vill göra sin röst hörd. 
För andra året i rad är båten Elida med och avhjälper just det problemet för en rad kristna aktörer, där ibland Världen idag. Med texten ”Sailing for Jesus” på sidan av båten har de nu lagt till i Visby hamn för en vecka med både opinionsbildande aktiviteter och evangelisation. Elidas skeppare Stefan Abrahamsson är glad över satsningen när Världen idag når honom.
– Jag är glad att få vara med och skapa den här plattformen för kristen opinionsbildning. Jag tror dessutom att det betyder mycket att så många kristna är på plats för att be under veckan. Förra året fick vi många positiva kommentarer om vad vår närvaro betydde, säger han.

Förutom Världen idag kommer Svenska Evan-geliska Alliansen, Pingst-rörelsen, Ja till Livet, Clap-ham-institutet och Levande Familjer att anordna seminarier och aktiviteter på det som har fått namnet ”Elidascenen” (www.elidascenen.se). Satsningen gör att den kristna rösten blir ännu tydligare under årets Almedalsvecka. 
– Förra året lanserades konceptet med seminarier ombord på Elida och i år har det vuxit rejält, så det är väldigt roligt. Det här hjälper många kristna organisationer att finnas med under Almedalsveckan, så det är ett viktigt initiativ för att den kristna rösten ska bli hörd, säger Världen idags chefredaktör Lukas Berggren.
Samtidigt som det blir seminarier och opinionsbildande inslag finns Elidas besättning på plats för att sjunga, spela och evangelisera bland besökarna i Visby. Under dagarna kommer de att evangelisera på gator och torg och på kvällarna kommer det att vara bryggmöten med livemusik.
–Vi kristna har oftast fastnat i ett av två diken. Antingen har vi varit bara evangeliserande men glömt bort att vi är förvaltare av ett samhälle. Eller också har vi bara varit samhällsbyggare men glömt bort att Jesus förlåter synder och ger evigt liv. Det här en möjlighet att kombinera båda sakerna. Vi står för en tydlig profil i samhällsdebatten men är samtidigt stolta över att vi tror på Jesus, säger Stefan Abrahamsson.

Ett av de mer roliga inslagen på Elidascenen är att Pingströrelsen kommer att fira ”Pingstafton i juli”, där de kommer att duka upp till buffé ombord på Elida och knyta kontakter med Almedalsveckans besökare. Ulrika Ramstrand, redaktör på pingst.se förklarar vad som kommer att hända.
– Att vi kallar det Pingstafton i juli är bara en kul grej. En ordvits som Pelle (Pelle Hörnmark, föreståndare för Pingströrelsen red.anm) kom på. Men – ja, vi dukar upp en buffé och så hoppas vi på ett trevligt mingel, säger hon.

Eftersom det är första gången som Pingst ställer upp på Almedalsveckan och man vet att det är stor konkurrens om uppmärksamheten, har man inte förväntningarna allt för högt uppskruvade, även om man  trots det självklart hoppas på mycket  folk,
– Men vi vill vara med och vi vill testa en ny arena.  Seminarierna ska spelas in och sedan läggas på TV-inters playsida och kan användas igen, säger Ulrika Ramstrand.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS