Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Sebastian Stakset. Foto: Rickard L.Eriksson/ Arkiv

Staksets församling öppnar svensk gren

Sebastian Staksets spansktalande hemförsamling Icthus ska börja med gudstjänster och kvällssamlingar på svenska. – Det är som en andlig öken på många platser i Stockholm, säger den numera frälste hiphop-artisten.

Nyheter · Publicerad 07:00, 14 feb 2018

Han reser Sverige runt för att berätta om sin resa från mörker till ljus, han besöker fängelser och statliga hem för tvångsvårdade och han producerar musik och gör konserter. Nu ska Sebastian Stakset också vara en av förgrundsfigurerna i en ny gren i hans församling Icthus i Stockholm.

– Vi har sett så mycket hända när vi har rest runt. Döva har fått hörseln tillbaka. Människor som inte skulle ha levt i dag, utan var på väg att begå självmord, lever. Många personer har blivit frälsta. Gud har gjort så mycket. Varför skulle han inte göra det också i Stockholm? säger Sebastian Stakset.

Han berättar att ”saker redan har börjat hända” i huvudstaden.

– Vi har varit en grupp kristna som har samlats i Kärrtorp. Där fick vi se 50 personer bli frälsta under en månad – och vi har inte ens annonserat, säger Stakset.

Han påpekar att hungern är stor.

– Det finns ett enormt behov av oaser för trasiga människor. Många platser i Stockholm är som en andlig öken.

För att möta behoven kommer Sebastian Stakset och pastorerna i församling Icthus, som hittills endast har haft gudstjänster på spanska, alltså starta en ny gren. Varje söndag, med start den 11 mars, kommer det vara gudstjänst på svenska i lokalen på Olof Palmes gata 25. Varje torsdag klockan 19.00 kommer det dessutom vara en kvällssamling vid namne Safe i Kår 393:s lokaler på Söder.

– Det kommer vara som två oaser dit folk kan komma och dricka Herrens vatten, säger Stakset.

Planer på att starta en svensktalande gren har Icthus haft länge, men det var inte förrän efter årsskiftet som planerna tog fart.

– På nyårsafton när jag satt i bön, och bad för det kommande året, så slog det ner som en blixt. Det var som om Gud sa: ”Det här ska du göra”, berättar Stakset.

Han säger att han bad Gud ge honom ett bibelord.

– Då fick jag Hesekiel 37:5. Där står det att de döda benen ska få liv.

Sebastian Stakset bad om ett bibelord till och fick Lukasevangeliet 5:7. Där beskrivs det hur lärjungarna fick så mycket fisk att båten var nära att sjunka.

32-åringen ser med spänning fram emot satsningarna.

– Förhoppningen är att de ska vara som en bultande puls där den helige Ande får verka fritt bland människor.

Han påpekar att målet inte är att konkurrera ut någon annan församling.

– Det finns många bra församlingar i Stockholm. Men det bor två miljoner människor här, så det finns utan tvekan rum för en till.

Invigning

Invigningen av Icthus svenska gudstjänster sker den 11 mars klockan 11.00 på Olof Palmes gata 25. Sebastian Stakset kommer predika och gruppen Hope leder lovsång.

Kvällssamlingarna, som sker i samarbete med Frälsningsarmén, äger rum i Kår 393:s lokaler på Södermannagatan 44 och är tänkta att vara som en stor hemgrupp. Målgruppen är ungdomar, men samlingen är öppen för alla. Första tillfället är 15 februari.

Budget kan öppna upp för avdragsrätt på gåvor

Omröstning. Om Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag får stöd i riksdagen kan det innebära att avdragsrätt på gåvor till välgörande...

Extraval rycker närmare

Politik. När riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister tas ytterligare ett steg mot extraval. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...