Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Stakset var på plats i Ukraina – levererade sjukvårdsmaterial

Sebastian Stakset har under veckan varit inne i Ukraina för att leverera sjukvårdsmaterial från organisationen Kristna läkare och medicinstudenter.

– Jag har aldrig sett en läkare så glad i hela mitt liv som när han fick den där semitrailern, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Nyheter · Publicerad 19:00, 9 mar 2022

Världen idag har tidigare berättat hur Sebastian Stakset var på plats vid den polska gränsen till Ukraina. Via sin organisation Heart har han i samarbete med Kristna läkare och medicinstudenter (KLM) kunnat packa två containrar med sjukvårdsmaterial och mediciner från Sverige.

På måndagen befann sig Stakset inne i västra Ukraina, i staden Lviv, dit många flyktingar kommer. Där arbetade han med de hjälpsändningar från olika länder som ska vidare till Kiev, Odessa och städerna i vid östfronten, rapporterar Aftonbladet.

I en nyhetssändning på tidningens hemsida intervjuas den kristna artisten om situationen i landet.

– I flyktinglägren här träffar man människor som har flytt från extrema situationer, det är små barn och fruktansvärda historier, säger han.

– Ryssarna skjuter demonstranter på gatan, det finns filmer på det här, familjer som blir skjutna, säger han och vidhåller att det är ”ett krig mot civila”.

– Människor förlorar allt och tvingas fly.

Att det är krig märks tydligt, även om det inte pågår några strider i Lviv, förklarar Stakset. Han berättar om alla vägspärrarna som han och hans medarbetare måste passera hela vägen in till Lviv och om hur han hittade ett automatvapen i ett köksskåp när han letade efter frukostflingor i den lägenhet han fått låna.

På frågan varför han är i Ukraina svarar Stakset att han inte orkade sitta still och titta på nyheterna, utan ville göra något. Nu har han tagit emot en av KLM:s containrar med sjukvårdsmaterial och sett till att den levererats till Ukrainas kristna läkarförening, som i sin tur transporterar materialet vidare till de områden som drabbats värst av kriget.

– Jag har aldrig sett en läkare så glad i hela mitt liv som när han fick den där semitrailern, säger Stakset i intervjun med Aftonbladet.

Han hade också med sig förnödenheter och mängder av cornflakes efter önskemål från ukrainska barn.

– Glädjen och tacksamheten i deras ögon gör det så klart värt att göra det. Om det var vi som var under attack, om det skulle hända oss, så hade vi verkligen hoppats att människor skulle göra samma sak för oss.

Tillsammans med sina medarbetare i Heart har Stakset haft möten med organisationer på plats i Lviv för att få en bild av hur hjälpinsatserna kan bli som mest effektiva framöver. Han har även fått be för två personer som skulle åka och hämta folk från riskzonerna, berättar han.

I ett inlägg på Facebook skriver Sebastian Stakset att tre lastbilar med medicin är på väg från Sverige denna vecka och en från England.

”Det är läkarna som opererar på krigsfronten som gjort beställningen och det är exakt det nödvändigaste som behövs som packas ner. Allt från insulin till barn som flytt från sina läkemedel under beskjutning till det som behövs på operationsbordet för de skadade.”

Även TV4 har uppmärksammat Sebastian Staksets resa.

Om det skulle hända oss så hade vi verkligen hoppats att människor skulle göra samma sak för oss.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00