Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Stakset-möten kan skapa besöksström

En av Sveriges många kristna gårdar, Storstrand utanför Piteå, rustar som bäst för sommaren. Dagliga andakter och en ny miniäventyrs-golfbana hör till dragplåstren, och sommarens stora tältkampanj i staden, med Sebastian Stakset som en av talarna, kan innebära fler loginätter än vanligt.

Nyheter · Publicerad 08:00, 20 apr 2019

Storstrand Kursgård är en av ett 70-tal hotell, campingar, pensionat, vandrarhem och lägergårdar som ingår i samarbetsorganet Kristna gårdar och hotell i Sverige (KGH). Gården ägs och drivs av Storstrandsföreningen, som består av 19 kristna föreningar från olika samfund i Piteå.

– Vår vision är att all verksamhet ska präglas av vår tro, oavsett om det handlar om egna arrangemang och konserter, eller om att vi tar emot sommarturister och företag som håller en konferens, säger Lina Vikberg som är verksamhetschef för Storstrand.

– Det vi vill är att möta människor, vilken bakgrund de än har, och försöka ge dem något som kan bära i livets alla skeden.

Storstrand har fungerat som sommargård i 75 år. En brand 2008 ledde till en ofrivillig men fruktbar omstart, och för några år sedan valde gården att starta en egen kristen konferens.

– I sommar arrangerar vi Storstrandskonferensen för fjärde året i rad, den 18 till 21 juli, berättar Lina Vikberg stolt.

– Vi tror verkligen att den behövs, eftersom det inte finns så många kristna konferenser här omkring.

Men Storstrand har även mycket annat att bjuda på, med camping, vandrarhem, musikcafé, konserter och ungdomsläger. Just nu väntar man på tillstånd för att kunna utveckla campingen ytterligare.

Denna sommar lär dessutom bjuda på extra många besökare, med tanke på den stora evange­lisationskampanj som Sebastian Stakset är med om att arrangera i Piteå i augusti.

– Teamet kommer att bo hos oss, och det blir jättehärligt att få ta hand om dem, säger Lina Vikberg.

– I år hålls inte mötena på vår anläggning utan ett stort tält. Men vi tror att de kommer att förlänga hela sommaren i regionen.

Piteå är en utpräglad sommarstad, och till Storstrand hittar människor från hela Sverige, men också från Norge, Tyskland och Frankrike.

När det gäller evenamangen under resten av året, såsom konferenser, luncher, matevevemang, after-work och musikcaféer, är gästerna mer lokala.

De anläggningar som ingår i KGH har en restriktiv hållning till alkohol. På Storstrand säljs ingen alkohol, och ingen alkohol får intas i de offentliga miljöerna.

– Det kan ju vara vissa som väljer bort campingen eller restaurangen av den orsaken. Men det här är ett val som vi känner oss trygga med, säger Lina Vikberg.

– Vi vet också att många tycker att det är skönt, och att vår policy bidrar till en fin stämning för hela familjen.

Kristna kursgårdar och hotell KGH

KGH är ett ett sammarbetsorgan för drygt 70 hotell, campingplatser, pensionat, sommar- , kur - och lägergårdar som drivs i kristen regi och som har en restriktiv hållning till alkohol.

KGH: s vision: ”Vi ska vara ett varmt och öppet gästhus vid vägen där människor färdas.”

Genom hemsidan, med adress kgh.nu, kan man söka sig fram till anläggningar i hela Sverige.

KGH är en del av Christian Hotels International, med hotell och lägergårdar i flera av Europas städer.

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka... måndag 1/6 06:50

Karlskronagudstjänster blev till stadsvandringar

Corona. I Karlskrona har en grupp bedjande och sjungande människor vandrat runt i staden på... söndag 31/5 18:00

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...