Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Du måste smaka och se att Gud är god, förklarade Sebastian Stakset för Sanna Lundell. Foto: Mikael Good

Stakset i P4 blev lyssnarmagnet

På påskafton kunde svenskarna lyssna på Sebastian Staksets vittnesbörd i radioprogrammet ”Frälst med Sanna Lundell”. Programmet ligger nu i topp på SR:s ”Sociala radiofynd"-lista.

Nyheter · Publicerad 17:14, 4 apr 2018

”Frälst är ett program om de ovanliga – de som tror på Gud.” Så inleder Sanna Lundell det första avsnittet av radioprogrammet ”Frälst”. I programmet var hon hemma hos Sebastian Stakset för att höra om hans livsresa från kriminell bråkstake till glädjefylld evangelist.

”Jag har inte varit en bra människa. Jag har gjort väldigt, väldigt, väldigt mycket dåliga saker. Och när man har fått den nåden och kärleken som jag har fått i mitt liv så kan jag inte ta den och bara sitta i min lägenhet med min familj och käka bullar”, säger Stakset efter att ha läst det bibelstycke där Jesus uppmanar sina lärjungar att göra goda handlingar mot ”de minsta”.

”Det brinner i mig att det här som har hänt mig – den livsförvandlade kraften och kärleken som har förvandlat mig – den måste folk få”, fortsätter Stakset.

Programmet verkar ha blivit något av en lyssnarmagnet. Några officiella siffror för antalet lyssnare har inte kommit än, men programmet har delats över 4 000 gånger på Facebook och har hamnat i topp på SR:s ”Sociala radiofynd"-lista. Det är en lista som bygger på en algoritm som räknar samman de reaktioner som inslaget fått i sociala medier.

Något angrepp på den kristna tron är programmet långt ifrån inte. Sanna Lundell är nyfiken och intresserad, hon låter Sebastian Stakset tala till punkt och under den en timme långa programtiden kommer inte en enda fördomsfull fråga.

Sebastian Stakset beskriver den tomhet han kände i sitt gamla liv, han talar varmt om sin spansktalande församling Icthus och han berättar hur rädslan i hans barns ögon har bytts ut till glädje sedan Jesus kom in i familjen.

Då och då citerar han Bibeln, och mot slutet av programmet spelas hans nyskrivna, hoppingivande låt ”Mayday” upp.

I en del av programmet talar han om den avsaknad av den helige Ande som han tycker präglar svenska församlingar och att svenskar inte behöver religiositet, utan ett möte med den levande Guden.

Känner du att du är ett redskap för Gud? frågar Lundell.

”Ja, absolut. Jag tror att det gäller alla människor som lämnar något för att följa Jesus. Det finns en skillnad på att vara en lärjunge och bara vara en troende. För en lärjunge är någon som lämnar allt och dör från sin egen vilja och låter Jesus vilja styra. När man gör det blir man automatiskt ett redskap”, säger Stakset.

”När jag lärde känna honom så tänkte jag: Vad gör jag här på tronen i mitt hjärta? Hela världen kommer må bättre om jag byter plats på mig och Jesus i mitt hjärta”, fortsätter han.
Det är något som Stakset nu menar sig fått erfara.

”I Guds närvaro är jag en bra pappa och trogen man, för i Guds närvaro har jag blivit förvandlad.”

När man släpper taget om sitt liv och lägger det i Guds händer uppstår det dessutom en frihet, menar Stakset.

Så visst märktes det, i programmet, att det bor en evangelist i Sebastian Stakset.

”Du måste smaka och se att Gud är god. Du måste lära känna honom. Det handlar om en relation med Jesus”, sa Stakset.

”Och när du förstår hur god han är – när du gör bort dig gång på gång och sviker honom och han ändå står där – så förstår du hur han älskar dig. Det är det som gör att man litar på honom till den grad att man lämnar kontrollbehoven och ber: ’Fyll mig med din kärlek. Fyll mig med ditt liv.’”

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...